Kaaruka külaselts tegi tsemendikuurist kooskäimiskoha

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaaruka külaseltsi juhatuse liikme Malle Rooba eestvedamisel on projektirahade abil antud uus elu sovhoosiaegsele tsemendilaole.
Kaaruka külaseltsi juhatuse liikme Malle Rooba eestvedamisel on projektirahade abil antud uus elu sovhoosiaegsele tsemendilaole. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kümme aastat tagasi andis Roosna-Alliku vald Kaaruka külaseltsile tühjalt seisnud tsemendikuuri. «See oli rinnust saadik igasugust kila-kola ja ehitusprahti täis, nädal aega vedasid mehed sodi välja ja traktoritega minema,» meenutas külaseltsi juhatuse liige Malle Rooba.


Koristustööde lõpus tellis külaselts kohale tuletõrjemasina, mis maja puhtaks pesi.


Nüüd on külamajast saanud hubane kohalike inimeste kooskäimiskoht, mis tihti on ka koolituste ja seminaride ning sünnipäevade pidamise paigaks.


Malle Rooba ütles, et kümme aastat tagasi ei teadnud veel keegi täpselt, millal Euroopa Liidu fondid avanevad, aga igaks juhuks tellis ta hoonele ehitusprojekti.


Esimene projektitaotlus läks teele 2004. aastal, mil külaselts taotles SAPARDilt 58 159 krooni majale uue katuse panekuks. Tööd tuli ette ära teha, selleks andis laenu Roosna-Alliku vald.


Külarahva suureks rõõmuks projekti rahastatigi. «Esimesel korral ei julgenud palju küsida, et äkki ei saa muidu midagi,» lausus Rooba. «Mõtlesin, et saaks katusegi peale, siis jääb maja ikka püsima.»


Esimene projekt ei valminud Roobal sugugi lihtsalt – tollal ei osanud ta veel arvutiga töötada. Appi tulid vallavalitsuse töötajad, kes käsitsi kirjutatud materjali arvutisse sisestasid.


Järgmisel, 2005. aastal kirjutas Rooba juba kaks projekti: taotles kohaliku omaalgatuse programmist (KOP) 28 289 krooni küttesüsteemi uuendada ja PRIA kaudu 309 094 krooni külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetust esimese korruse korrastuseks. «KOP on nii hea programm, et annab raha ette ja siis teeme, aga et PRIAst toetust saada, andis vald töödeks laenu,» selgitas Rooba.


Aasta pärast valmis juba järgmine projektitaotlus, samuti PRIAle. Seekord küsis külaselts  283 333 krooni külamaja teiste korruse remondiks. Sel korral õnnestus kokkuleppele saada ehitajaga, kes oli nõus ootama niikaua, kuni PRIA toetusraha üle kandis.


Nüüd on Rooba teinud veel ühe taotluse KOP-ile, et seltsimajja mööblit ja köögisisustust osta. Projekti maksumus on 25 550 krooni ja vastus selle rahastamise kohta peaks tulema lähiajal. «Hea, kui sisustuse veel saame, siis on küll vist jokk,» lausus Rooba.  «Siiani maksime nõutud omaosalused  valla  tegevustoetustest, aga nüüd on asi kahtlane. Raha lihtsalt ei ole ju!»


Kui mööbel sees, on Kaaruka seltsimaja lõpuks valmis. Rooba ütles, et selts tahaks seda rohkem välja rentida, et koguda raha veel ühe plaani tarvis. «Tahaksime lasta ehitada ka ühe korraliku külasauna,» täpsustas ta.  



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles