Mesilaste koduks olnud tornikuul sai kuldrüü

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Vabariigi aastapäeval jõudsid Järva praostkonna Käru kirikusse tagasi sügisel seoses katusetöödega maha võetud tornikuul ja -rist, mis said ennistuse käigus kuldrüü.

Samal päeval asetati kuuli minevasse silindrisse päevakajalised dokumendid.
Selle nädala algul Käru koguduse õpetaja ameti maha pannud Andres Tšumakov sõnas, et koguduse juhatus otsustas enne tööde algust, et kuuli ja risti ei kullata katuse remondirahast, vaid ainult juhul, kui leidub annetajaid.


Mõttest haarasid kinni Kärust pärit riigikogu liige Kalle Palling perekonnaga ning meelelahutusettevõtjad Priit ja Peeter Rebane, kes panid õla alla nii ennistus- kui ka kuldamistöödele.
Kuulile ja ristile kulus kokku ligi 75 000 krooni. Tšumakov lausus, et rist ja kuul asetatakse torni tippu tagasi siis, kui ilmad soojenevad.
Tornikuuli ja risti allavõttu sügisel raskendas asjaolu, et tornikuuli olid mesilased teinud suure pesa. Kuulis oli väike silinder, milles peitusid 1935. aastast pärit kiriku 75. aastapäeva laululeht, tollase õpetaja Eduard Uibo kirjutatud lühike ülevaade tornikuuli ja -risti remondist 1941. ja 1942. aastal.


Tornikuuli ja risti vastuvõtuga pani punkti oma tööle Käru kiriku koguduse õpetajana Andres Tšumakov, kes on pühapäevast EELK Järva praostkonna vikaar, mis tähendab vaimulikku, kel oma kogudust ei ole, kuid kes vajadusel ja võimalusel võib teenida kõigis kirikutes.
Tšumakov selgitas, et tal hakkas koguduse tarvis aega nappima. «Ja inimene ammendub ka mingi aja pärast,» lisas ta.
Käru kogudust hooldab Türi kiriku õpetaja Teet Hansc­hmidt. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles