Talimängudel võtsid järvalased mis võtta andis

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Järvamaa spordiliidu tegevjuht Piret Maaring (vasakul) kui ka Paide spordi-ja tervisekeskuse müügijuht Piret Reinfeld tunnistavad, et talimängudel headele kohtadele jõudmine nõudis suurt eeltööd. Nüüd, mil isegi natuke üllatuslikult tulnud kaks esikohta on käes, peaks rahuloluks põhjust olema piisavalt.
Nii Järvamaa spordiliidu tegevjuht Piret Maaring (vasakul) kui ka Paide spordi-ja tervisekeskuse müügijuht Piret Reinfeld tunnistavad, et talimängudel headele kohtadele jõudmine nõudis suurt eeltööd. Nüüd, mil isegi natuke üllatuslikult tulnud kaks esikohta on käes, peaks rahuloluks põhjust olema piisavalt. Foto: Erakogu / Järva Teataja.

Nädalavahetusel Põlvas olnud Eestimaa XI talimängudel osutus parimaks väikemaakonnaks Järvamaa ja väikelinnaks Paide, kes panid oma paremuse maksma osalejate nappusest hoolimata.

Kolm päeva kestnud talimängudel esindasid Järvamaad Paide linn ning Koeru ja Ambla vald. Paide tuli väikelinnade ehk kuni 10 000 elanikuga linnadest esimeseks, suurte valdade ehk üle 2000 elanikuga valdadest sai Koeru seitsmenda ja Ambla 15. koha.


Võit tuli kogenematuse kiuste


Linnad ja vallad võistlesid meeste ja naiste korvpallis, males, kabes, lauatennises ja murdmaasuusatamises. Maakondadel läks lisaks omavalitsuste toodud punktidele arvesse ka noortejalgpalli ja suusaorienteerumise kohad.


Järvamaa tuli 216 punktiga väikemaakondade ehk kuni 40 000 elanikuga maakondadest esimeseks.


Järvamaa spordiliidu tegevjuht Piret Maaring oli mängude tulemusega igati rahul. «Tegime ära ja tõime esikohad kodumaakonda,» lausus ta. «Lootsin, et meid tuleb esindama rohkem sportlasi, seega olid nii head kohad suureks üllatuseks.»


Maaring selgitas, et nii talle kui ka Paide esinduse juhile Piret Reinfeldile olid need esimesed talimängud esindust välja panna. «Neli aastat tagasi, kui Põlvas olid eelmised Eestimaa talimängud, polnud me kumbki veel praeguses ametis,» selgitas ta. «Võib-olla oli nädalavahetusel tegu algaja õnnega, aga tuleb kiita ka meie tublisid võistlejaid.»


Eelmistel talimängudel Maaringu teada Järvamaa esikolmikusse ei jõudnud. «Sedavõrra hinnatavam on ülekaalukas võit kuni 40 000 elanikuga maakondade ja kuni 10 000 elanikuga linnade hulgas,» ütles ta. «Näiteks suurte valdade arvestuses tuli Koeru seitsmendale kohale üpriski napilt.»


Maakonda esindanud sportlastele ja talimängude korraldajatele jätkus Maaringul vaid kiidusõnu. «Põlvas olid rasked ilmaolud, eriti hästi on meeles jalgpallipoiste penaltilöögid tugevas lumetormis,» meenutas ta.


Piret Reinfeld sõnas, et talimängude nimel on ta tööd teinud juba eelmise aasta novembrist saadik, mil hakkas sportlasi eelturniiridele kauplema. «See oli ikka pidev protsess, et kõikidega kokku leppida,» tunnistas ta. «Jumal tänatud, et Põlvas pühapäeval karika lõpuks kätte sain.»


Suusasõit nõudis pingutust


Naiste korvpallis ja kabes sai Paide esikoha. Reinfeld sõnas, et korvpallinaiste finaalmäng Raplaga oli pingeline, kuid lõpuks suutsid nad ikka paremad olla. «Kabes oli väljas Järvamaa paremik ja kõik, kes kohale lubasid tulla, ka tulid,» sõnas ta.


Meeste korvpallis tuli Paidele neljas koht, millega Reinfeld eriti rahule ei jäänud. «Kui nad end juba kolmanda-neljanda koha mänguni välja võitlesid, oleksin oodanud ka seal paremat kohta,» põhjendas ta. «Eks oma osa mängis ka, et esimesel päeval oli mehi üheksa, aga teise päeva otsustavas kohtumises viis.»


Males said paidelased seitsmenda, lauatennises kaheksanda ja murdmaasuusatamises kümnenda koha. «Males oli rõõmustav, et erinevalt eelturniiridest oli meil Põlvas välja panna ka naismaletaja,» ütles Reinfeld. «Lauatennises pääsesime eelturniiridel kaheksa parema hulka ja et me finaalis ei osalenud, jäigi see meie kohaks, sest üks mängija haigestus ja teine ei saanud tulla töökohustuste tõttu.»


Murdmaasuusatamise kümnes koht tuli Paidele Reinfeldi hinnangul raskelt. «Et linnas suusaklubi pole, läks ka suusatajate otsimine konarlikult, et pidin ka ise sõitma,» lausus ta. «Täna on käed täiesti haiged, sest pingutasid ikka nii, et veri ninast väljas.»


Seitsmendaks tulnud Koeru vallast oli parim üksiktulemus kabetajad neljas koht. Lauatennisistid said viienda ja murdmaasuusatajad 13. koha. Males koerulased eelturniiridelt edasi ei pääsenud ja jäid üldkokkuvõttes jagama 21.–24. kohta.


Ambla vald tuli suurte valdade arvestuses 15. kohale, saades meeste korvpallis 12. ja murdmaasuusatamises kaheksanda koha. Naiste korvpallis jäid amblalased eelturniiride põhjal jagama 11. ja 12. kohta.


Jaanuari lõpul Eesti eri paigus peetud talimängude eelturniiridel oli Järvamaalt neli omavalitsust. Eelturniiril oli aladest kavas meeste ja naiste korvpall, kabe, male ja lauatennis.


Väikevaldadest mängisid Imavere valla naised korvpalli, kuid finaalturniirile ei jõudnud. Mängude kokkuvõttes tuli Imavere väikevaldade arvestuses korvpalli seitsmenda-kaheksanda kohaga üheksandaks.


Järvamaa eest võistlesid talimängude finaalis veel jalgpallurid ja suusaorienteerujad. Piret Maaring selgitas, et eraldi arvestus käis maakondade poiste ja tüdrukute meeskondade üle, kuid Järvamaad esindasid vaid poisid. «Noored jalgpallurid tulid igati tublile neljandale kohale,» ütles ta. «Oleksime välja pannud ka tüdrukute võistkonna, kuid neil oli samal ajal teised võistlused.»


Orienteerujad


võtsid kaksikvõidu


Suusaorienteerujad võistlesid end kolmandaks, tuues maakonnale väärtuslikke punkte. Orienteerumisklubi JOKA president Paul Poopuu sõnas, et talimängudel oli kõva konkurents, mistõttu kolmas koht isegi üllatas. «Et kõik tegijad olid kohal, hindasin reaalseks kuuendat kohta,» sõnas ta.


JOKA oli talimängudel 13 orienteerujaga, kes laupäeval tegid kaasa sprindi- ja pühapäeval lühirajasõidu. «Maakonna arvestusse läks kümme paremat tulemust, nii et laias laastus pooled tulemused läksid mängu,» selgitas Poopuu. «Et reede vastu laupäeva sadas ligi 20 sentimeetrit lund, olid rajad pehmed ja sõita oli füüsiliselt raske. Korraldajad nägid ikka tublisti vaeva, et radu lahti hoida.»


Parematest tulemustest tõstis Poopuu esile neidude kaksikvõitu. «Sprindis oli esimene Sigrid Ruul ja teine Kadi-Liis Minn ning lühirajal vastupidi,» täpsustas ta.


Talimänge kokku võttes tunnistas Poopuu, et esikoht on ikka tubli tulemus. «Järvamaa on küll tulnud esimeseks suvistel maaspordimängudel, kuid et oleme ka talialadel nii edukad, ma ei osanud looda,» tunnistas ta. «Meiega samas grupis olid ju tugevad Võru- ja Valgamaa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles