Paidelased tunglesid spordihalli avatuks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eile avas uksed Järvamaa sajandi ehituseks nimetatud Paide linna ja gümnaasiumi spordihall, presidendiproua Evelin Ilvese meelest oli Andrus Veerpalu MM-tiitel majale hea õnnistus.

Et spordihall pidi avatama eile kell 17.30, oli selleks ajaks selle ette kogunenud suur summ inimesi. Siis anti teada, et nii veerand tundi tuleb presidendiprouat oodata. «Tuleb linna saun kütte panna - ega saa lasta teil end ära külmetada,» lausus linnapea Kersti Sarapuu hoolitsevalt rahvale.


Elma Braun sattus eile Vahastust Käometsa talust Paidesse käima, nägi rahvast kogunemas ja jäi samuti ajaloolist sündmust tunnistama. «Mõtle, milline suur trepp! Mina olen grupipildi fänn, küll siia mahub palju inimesi seisma,» lausus ta imestades.


Eestist võib saada
kõige sportlikum maa

Lõpuks proua Ilves saabuski, palus vabandust ja ütles, et just sel päeval spordihoonet avada oli õige ajastus, sest Andrus Veerpalu tõi maailmameistrivõistlustelt kulla ja Jaak Mae viienda koha.


Veerpalu on nüüd kõige vanem suusatamise maailmameister, mis annab tunnistust sellest, et kui teeme sporti, siis kestame. «MM-tiitel oli sellele majale hea õnnistus,» märkis Ilves.


Spordirajatised kerkivad halvale ajale vaatamata üle Eesti: nädal tagasi käis proua Ilves Pärnus tennisehalli avamas, nüüd Paides, Tallinnas on spordihoone valmimas, Viljandis hakatakse ehitama. «Vahva oleks olla hoopis kõige sportlikum, mitte kõige rikkam maa,» lausus ta.


Maja pühitses sisse Järva praost Teet Hanschmidt, kes rääkis sellest, et tänapäeval ja eriti tippspordis ei pea alati paika mõttetera «Terves kehas terve vaim»: doping ja suured treeningkoormused kustutavad sportlaste eluküünlaid.


Sellegipoolest soovis Hanschmidt, et kõik tegevused selles majas oleksid kantud terve keha ja terve vaimu harmooniast.


Siis lõigati sinine lint tükkideks ja kõik see mees pääses majja. Kümme minutit hiljem olid saalis kõik kohad täis, kuid trepil seisis ikka mitusada inimest. Avapäeval oli maja, mis muidu mahutab 1400 inimest, kui kummist.


Paide abilinnapea, sihtasutuse Paide spordi- ja tervisekeskuse nõukogu esimees Kaido Ivask on seda meelt, et kui otsus halli ehitama hakata oleks pool aastat hilinenud, poleks ehitushindade languse tõttu kerkinud mitte odavam ehitis, vaid see oleks aastateks seisma jäänud. «Siis oleks meil praegu halli projekt, kuid ehitama hakataks alles aastate pärast,» lisas ta.


Ivask on rahul, et spordihalli avamisega teeb Paide ühe väärika sammu, et tõestada ennast maakonna keskusena. «See hall ei jää mitte üksnes Paide inimeste tarvis, vaid siia on asja kõikidel järvakatel ja inimestel kaugemaltki,» märkis ta.


Hall pakub võimalusi kogu
maakonna rahvale

Ivask loodab, et Paide hakkab nüüd ära kasutama oma geograafilist eelist ja spordihallis näeb üle-eestilisi üritusi. «Kuigi hoone on valmis, suur töö alles algab, sest nüüd tuleb hea seista selle eest, et maja ei jääks tühjalt seisma,» lausus ta.


Ivask selgitas, et spordihalli valmimine lükkus pool aastat edasi nii projekteerimisvigade kui ka ehitaja süül.


Ehitaja tööd hindas Ivask hindele neli ja tunnistas, et Paides on paremaid ehitajaid. «Tellijale polnud see kerge objekt, sest kogu aeg pidi hoolsalt tööl silma peal hoidma,» lisas ta.


Ivask on rahul, et halli pole ehitatud mitte üksnes sportlaste tarvis, vaid seal on võimalik muidki üritusi korraldada.


Ivask on kuulnud sedagi kriitikat, et halli oleks võinud odavamalt püstitada. «Loomulikult oleks ühe plekk-kuudi odavamalt valmis teinud, kuid kas see sobiks kesklinna, on omaette küsimus,» ütles ta. Paide spordi- ja tervisekeskuse juhataja Aarne Krass ütles, et Paide spordihalli vastuvõtuakti läksid kirja vaegtööd ja puudused, mis tuleb pärast avamist kõrvaldada.


Krass täpsustas, et vaegtööd on haljastustööd, mida ei saa aastaajast tingituna teha, aga puudused ehituspraak, mis tuleb korrastada.


Krassi andmetel on spordihalli ehitusele kulunud käibemaksu arvestamata 66 miljonit krooni.


Krass märkis, et lepingus sõlmitud valmimistähtajast läks ehitaja üle ligi pool aastat, kas ja kui palju ta kahjutasu maksab, pole veel selge. «Sihtasutuse nõukogu hakkab lähiajal seda küsimust arutama,» ütles ta. «Vastavalt lepingule peab ehitaja ületatud aja eest maksma kahjutasu 30 000 krooni nädalas.»

TEAVE
Paide spordihallis on rohkem kui 2000 ruutmeetrit spordipinda. Suures saalis on korraga võimalik kasutada kaht korvpalliväljakut ja üht võrkpalli harjutusväljakut, eraldi ruum on ette nähtud jõusporti, raskejõustikku ja aeroobikat harrastada.
Hoones on kaks 50meetrist jooksurada koos kaugushüppekastidega ja tuletõrjespordisein. Kuni poolteist tuhat inimest mahutavas spordihallis on võimalik korraldada ka näitusi, messe ja muid üritusi. Samuti hakkab teenust pakkuma avalik saun.

Lähipäevade üritused Paide spordihallis:
Pühapäeval kl 12-14 üritus «Tule liikuma - tule koos pere ja sõbraga».
Teisipäeval kl 12-19.30 linna esindusvõistkondade avatud treeningud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles