Maakonna muuseumitöötajad pidasid ametipäeva

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo

Eile kogunesid Järvamaa muuseumi oma päevale maakonna muuseumide töötajad. Muuseumi direktori kohusetäitja Valev Väljaots osutas asjaolule, et just eile 105 aastat tagasi asutati Järvamaa muinasasjade alalhoidmise selts, kelle järglane Järvamaa muuseum on, tähistades sama aastapäeva järgmisel aastal.


Enne tööettekannete kuulamist avas Väljaots muuseumiaastat tähistava näituse «Muuseum on ehe», mille väljapanek koosneb  Järvamaa muuseumi aastakümnete jooksul ennistatud esemetest. Näha on näiteks Prääma mõisa mööblikomplekti, Paide kingseppade tsunfi laegast, külaorelit,  Kihme aarde vasknõud, mille sisu on praegu näha Vallitornis, Järva-Madise kiriku altarimaali, Vene apostliku õigeusu kiriku siseuksi ehk nn kuninglikke väravaid, mille ehe on maalitud ikoonid (pildil).


Samuti Eestis ainukest teadaolevat dagerrotüüpiat, mille autor, Paides sündinud Carl Borchardt on Eesti esimene elukutseline fotograaf, kes on õppinud Viinis ja Peterburis. Pildistanud on ta Tallinna raehärrat Aleksander Hoeppnerit umbes aastal 1850.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles