Kriis jätab noored firmarõivaste ja pidudeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubi Sugar sünnipäevapidu.
Ööklubi Sugar sünnipäevapidu. Foto: Sugar

Majanduslangus piirab ka Järvamaa noorte tegevust. Enam ei osta nad nii palju firmarõivaid, ei käi kallimatel pidudel, ei osta maiustusi ega päevita nii sageli ka solaariumis.


Helen
Kiiver (14)
Retla kool

Majanduslangus paneb proovile ka põhikooliõpilased. Selle asemel, et käia kogu aeg poodides, vaatan ja otsin allahindlusi, sest pole mõtet osta hirmkalleid rõivaid, kõik kuluvad ühtmoodi.
Samuti ei käi ma enam nii tihti maiustusi ostmas. See on tervisele kasulik ja hoiab ka rahakotti paksemana. Seda raha võib kuluta näiteks koolitarvetele, mille hinnad metsikult tõusevad. Samas bensiinihind langeb, miks siis bussipiletihinnad ei lange?
Lisaks ei osta ma ebavajalikke asju. Koolis loobun paljudest väljasõitudest, pean silmas neid, mis maksavad. Raha suudan hoida kokku ka telefoni arvel, üritan rääkida vähem.

Mari-Liis
Lepik (15)
Paide ühisgümnaasium

Majanduskriis otseselt mind küll ei puuduta, sest omateenitud raha mul pole. Kindlasti on see seotud minu vanematega, sest raha saan ikkagi nende käest. Kui ma midagi nii väga tahan, leian võimaluse seda saada. Siiamaani pole tundnud, et peaksin millestki eriti ilma jääma.
Pole midagi hullu, kui paaril kallimal üritusel käimata jääb. Raha üritan hoida kokku bussisõitude pealt ja olen hakanud rohkem hääletama. Veel olen märganud, et jälgin poodides hindu. Üritan osta vähem asju, mida mul tulevikus võib-olla tarvis ei lähe. Jõulude ajal ma raharaiskamisega end tavaliselt tagasi ei hoia, aga sel korral hoidsin küll.


Greteliis
Elmik (13)
Albu põhikool

Praegune majandusseisak on mõjutanud mind üpriski palju. Poes käies piiran nüüd oma soove ja valikuid. Kui ema küsib, kas ta midagi mulle poest toob, üritan paluda võimalikult vähe ja odavamat kaupa.
Ka rõivaid ei saa ma enam nii palju kui varem, vaid siis, kui midagi tõesti vaja on.
Saan aru, et praegu on paljudel raske, enamik inimesi peab loobuma oma harjumustest ja mõtlema rohkem, kuidas kuu lõpuni ära elada. Loodan, et see murettekitav aeg saab varsti läbi.


Ragne
Rande (14)
Albu põhikool

Mind eriti ei mõjuta, et asjad on poes nii kalliks läinud. Laagrite ja muude asjade eest maksmiseks küsin julgelt raha, kui tahan osa võtta. Aga kui mul otseselt raha tarvis pole, siis ma niisama lullilöömiseks ei küsi. Muidugi, kui ema ja isa just ise ei paku.
Minu linnaskäimine pole mõjutatud majandusraskustest ega millestki sellisest. Pigem sellest, et aega pole nii palju.
Suur probleem on praegu töökohtade koondamine. Õnneks minu peret see ei ohusta. Kui midagi sellest peakski juhtuma, siis usun, et saame ikkagi hakkama.


Marta
Vihtre (16)
Nõo reaalgümnaasium, Koeru keskkooli endine õpilane

Mina hoian raha kokku sellega, et ei käi solaariumis, pediküüris, maniküüris. Juuksuris käin kord aastas. Rõivaid ostan poodide sooduskampaaniate ajal. Koju ja kooli sõidan rongiga, sest nii on odavam. Soojemate ilmadega sõidan väiksemad vahemaad rattaga, et poleks vaja mõttetult kulutada.
Ühiselamus ostame sööki toakaaslastega mitme peale ning kui on valida odavama ja kallima toiduaine vahel ning kvaliteedis erinevust pole, ostan ikka seda, mis maksab vähem. Rahateenimiseks käisin suvel tööl.


Taavi
Rebane (14)
Paide gümnaasium

Majanduslangus mõjutab mind kindlasti. Enam ei osta ma firmarõivaid ega teisi kallimaid asju, mida ma enne endale lubada sain. Taskuraha on õnneks veel samaks jäänud, aga üritustele minekuks enam nii kergelt raha ei saa.
Enne andsid vanemad peaaegu iga kord raha, kui summa oli mõistuse piires. Nüüd pean pileti üritusele minnes ise ostma või minemata jätma. Ürituste koha pealt saab suure osa taskurahast kokku hoida.
Samuti käisin eelmisel kooliaastal Megabite’is lõunatamas, aga et hinnad on seal kõrgeks aetud, piirdun praegu Selveriga. Kodus hoian kokku kõige rohkem elektri pealt.


Jaanika
Aasa (18)
Paide gümnaasium

Kui varem sai sageli poest valmistoitu osta, siis nüüd ma enam nii agaralt seda tegema ei kipu. See on ka tervise seisukohast kasulik. Valmistoidusse on lisatud E-aineid, et toit ikka isuäratav välja näeks.
Olen märganud, et inimesed on hakanud tarbimisharjumusi ümber hindama, mõeldes tõsiselt ostu vajalikkusele. Ega minagi enam esimese hurraa peale poodi torma.
Olin märtsis Järvamaal taaskasutusnädala peakorraldaja ja sealt saadud teadmiste põhjal oskan vanast uue teha. Säärast loovust on küll võimalik kasutada peamiselt rõivaste puhul, kuid eks needki ole poodides üle hinnatud.
Üleüldse olen viimasel ajal hakanud mõtlema, kas inimesed mitte liiga palju sisutuid, kasutuid ja mõttetuid asju kokku ei osta. Poekettide sooduspakkumised, nagu näiteks hullud päevad, meelitavad tarbima hulgi. Suures ostuhulluses vaimustuvad inimesed odavatest hindadest ja krabavad kärusse kaupu eelnevalt läbi mõtlemata. Tuleb säilitada mõistus, sest alati ei tähenda allalastud hind veel mõistet «odav».
Noore inimesena tundub mulle, et majanduslangus on enamiku meelest justkui vanemate mure ja lapsi tuleks sellest säästa. Usun, et rahamured jõuavad nii või teisiti kõigi pereliikmeteni ja segaduste vältimiseks peaks üheskoos mõtlema, kuidas on perel kasulik ennast majandada.
Ostud mõtlen läbi ja loodan, et teised nooredki mõistavad, et mida varem oma rahaasju plaanima õpid, seda oskuslikumalt suudad ennast majandava eraisikuna rahaasjadega toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles