Järvamaa mees osutus aasta tegijaks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Sadam
Mati Sadam Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Täna õhtul kuulutab Eestimaa spordiliit Jõud Veskisillal kohaliku omavalitsuse sporditöötaja kategoorias aasta tegijaks Türi spordiklubide liidu juhi ja maadlustreeneri Mati Sadama.

Maakondade spordiliite ühendav Jõud väärtustab tublimaid sel aastal viies kategoorias: aasta tegija, aasta tegija kohalikus omavalitsuses, aasta noortetreener ja aasta spordisündmus nii Eestis kui ka piirkonnas.
Juhendi järgi peab omavalitsuse sporditöötaja aunimetusele kandideerija olema tuntud Eestis või maakonnas ning agar maakonna spordielu arendaja.

Tunnustuse pälvis õige inimene
Lisaks peavad kandidaadid oskama rakendada projekte ning omama suurt mõju piirkonna spordi arengule ja kohaliku koostöö tõhustamisele. Novembri lõpul pidid Jõu liikmed esitama koos põhjendusega aasta tegija konkursile oma kandidaadid.
Võitjad valisid välja maakondade spordiliitude esindajad ning Jõu president ja peasekretär.
Kohaliku omavalitsuse kategoorias tuligi aasta tegija tiitel nii Järvamaa spordiliidu juhatuse kandidaadile Mati Sadamale.
Lisaks aunimetusele saab Sadam Veskisillal kätte 10 000-kroonise stipendiumi.
Järvamaa spordiliidu tegevjuht Piret Maaring ütles, et Mati Sadam on hea suhtleja ja abivalmis inimene. «Mati on meie maakonna üks spordivedur,» lisas ta.
Järvamaa spordiliidu juhatuse esimehe Paul Poopuu meelest pälvis kõrge tunnustuse igati õige inimene. «Matiga seoses meenuvad esmalt tema koostöövalmidus ja suhtlusoskus,» ütles ta. «Mati on hea meeskonnamängija.»
Poopuu lisas, et muu tegevuse kõrvalt on Sadam jäänud ikkagi spordimeheks, kes on kogu hingega ettevõetud asja juures.
Koeru on plaanitud maaspordikeskus ja asutatud on ka sihtasutus, mille juhatuse liige on Mati Sadam. Rajatavast hoonest peaks kujunema Eesti ja edaspidi isegi Põhja-Euroopa maadluskeskus, kus käiksid treenimas ka Skandinaavia sportlased.
Keskuse alale on seatud hoonestusõigus ja kehtestatud detailplaneering. «Kõik eeltöö on valmis ja tulevasele keskusele on väljastatud ehitusluba,» ütles Koeru vallavanem Jaago Kuriks. «Nii kui saame Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt positiivse vastuse, läheb ehitus lahti. Ideaalis võiks keskus olla kasutusvalmis järgmise aasta sügisel.»
Kuriksi ütlust mööda sai hakata  keskuse rajamise plaane pidama suuresti Mati Sadama algatusel. «Peamiselt on keskus mõeldud maadlusega tegelemiseks, aga seal saab harrastada ka džuudot ja tõstesporti,» selgitas ta. «Lisaks treeneriametile on Mati ka Koeru vallavolikogu liige.»
Kurikski rõhutas Mati  Sadama head suhtlusoskust. «Nagu spordimehed ikka, on ka Sadam sihikindel ja tulemustele orienteeritud,» lausus ta. «Ta oskab leida probleemidele lahendusi.»

Treener oskas noori ala juures hoida
Mati Sadam on treeninud maadlejaid aastakümneid. Üks tema edukamaid kasvandikke on 14kordne Eesti meister vabamaadluses Neeme Jaanson. «Mati iseloomustamiseks sobivad ainult head omadussõnad,» ütles ta. «Inimeste suhtes on ta õiglane ning saab ühtmoodi hästi läbi nii noorte kui ka täiskavanutega.» Jaansoni hinnangul pole Eestis maadlushuvilistega eriti kiita. «Mati oskab poisid alast huvituma panna, seetõttu jäävad nad maadlusega püsivamalt tegelema,» lausus ta.
Jaanson sattus maadluse juurde esimeses klassis 1983. aastal, kui Sadam tuli poisse treeningule kutsuma. «Kogu senise maadluskarjääri jooksul olen Järvamaa matimeestest eemal olnud vaid neli või viis aastat,» ütles ta. «Mati panus minu saavutustesse on olnud muljetavaldav, ta on toetanud mind treenerina nii moraalselt kui ka materiaalselt klubi kaudu.»
Jaanson tunnistas, et Mati peale solvuda on võimatu. «Halva suudab ta naljaks pöörata ja kui on tarvis, on jälle tõsine,» selgitas ta. «Elan Tallinnas ja isegi siinsed Mati endised kasvandikud meenutavad teda kokkusaamistel hea sõnaga.»

PÕHJENDUS MATI SADAMA ESITAMISEKS

Mati Sadam on tuntud nii maakonnas kui ka vabariiklikult. Ta oli Eesti väikelinnade suvemängude peakorraldaja ja peakohtunik, rannamaadluse ja jalgrattakrossi läbiviija.
Lisaks on Mati olnud aastaid Järvamaa spordiliidu juhatuse esimees, on Türi spordiklubide liidu  ja maadlusklubi Järvamaa Matimehed juhatuse esimees.
Mati Sadam kuulub Eesti Kultuurkapitali Järvamaa ekspertgruppi ja Järvamaa spordinõukogusse. Ta omab suurt mõju Järvamaa spordi arengule ja koostööle.
Lisaks on Mati Sadam treener, tema õpilased on saavutanud Eesti meistrivõistlustel, Eesti maaspordimängudel ja ka Jõu meistrivõistlustel vabamaadluses mitmeidki esikohti.
Allikas: Järvamaa spordiliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles