Imaveres kasvavad südamekujulised kurgid

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imavere vallas vigurkurke kasvatav Kuido Paimla (pildil) hoiab käes vorme, mis kurkidele kuju annavad) ütles, et kui ta perele hommikusöögiks südamekujuliste kurgiviiludega võileiba pakkus, siis söödi neid rohkem, rääkimata selle juures tekkinud heast tundeelamusest.
Imavere vallas vigurkurke kasvatav Kuido Paimla (pildil) hoiab käes vorme, mis kurkidele kuju annavad) ütles, et kui ta perele hommikusöögiks südamekujuliste kurgiviiludega võileiba pakkus, siis söödi neid rohkem, rääkimata selle juures tekkinud heast tundeelamusest. Foto: Dmitri Kotjuh

Juba tosin aastat Imavere vallas kurke kasvatanud Kuido Paimla proovis tänavu esimest korda tavaliste kurkide kõrval kasvatada ka südame- ja tähekujulisi kurke.

Imavere vallas Eistveres 1600ruutmeetrisel kasvuhoonepinnal kurke kasvatavale Kuido Paimlale tundus mõte vigurkurke kasvatada huvitav. «Aastast 2002 olen kurke kasvatanud, kõik on olnud ühesugused pikad või lühikesed. Huvitav on ju, kui nüüd saame kurke südame- ja tähekujulistesse vormidesse kasvama sättides pakkuda neid erikujulistena,» arutles ta.

Majanduslikult tähendab see küll kurgi hinna tõusu, sest käsitööd on rohkem, kuid Paimla usub, et erilistel puhkudel ja roogade kaunistuseks jõuab igaüks kurgi või paar osta.

Kurgi maitseomadusi teistsugune kuju ei muuda, kuid emotsiooni söömine küll. «Kui perele hommikusöögiks südamekujuliste kurgiviiludega võileiba pakkusin, siis söödi neid rohkem, rääkimata selle juures tekkinud heast tundeelamusest,» lausus ta. Seda head tundeküllust tahabki Paimla pakkuda. «Minu teada keegi teine vigurkurke veel ei kasvata ka,» lisas ta.

Ka Paimlale südame- ja tähekujulisi vorme pakkunud Trewe Naturals OÜ juhataja Olav Karulin kinnitas, et Järvamaa kurgikasvataja on esimene, kes võttis temalt neid katsetada. «Nägin selliseid kurke piltide pealt, tellisin Euroopast vormid ja võtsin kurgikasvatajatele pakkuda. Kui mul endal tekitasid südame- ja tähekujulised kurgid hea emotsiooni, siis tahtsin seda teistega jagada. Paimla haakus esimesena, temast saab minu eduloo algus,» tutvustas Karulin.

Märtsi lõpust aedviljavorme pakkuma hakanud Karulin lisas, et kui suured kurgitootjad kohe ei võtagi käsitsitööd nõudvaid vigurkurke kasvatada, siis väikesed aiapidajad on vormide vastu juba huvi tundnud. «Lastelegi on ju hea aedvilju tutvustada, kui nad on selliselt toredalt erikujulised. Nii pakun ka tomativorme ning mõttes on teisedki aedviljad,» lisas ta.

Maakonna ühe tunnustatuima söögikoha Põhjaka mõisa üks omanikest Märt Metsallik tõdes, et ei tea erikujulistest kurkidest suurt midagi. «Ei kujuta väga ette kurke teistsugusena tavalistest», ütles ta naerdes. «Kui mulle neid ka pakutaks, siis ei leiaks ma neile meie köögis rakendust. Selline toiduga mängimine sobib pigem Aasia köögile,» lisas ta.

Türi vallas ligi 20 aastat köögiviljakasvatustalu pidav Urmas Laks ütles samuti, et tema kuuleb südamekujulistest kurkidest esimest korda. Ka turgudel talutoodetega kauplejana pole talle midagi sellist ette tulnud. «Pole trehvanud ja pole ka kuulnud, kuid mõte on iseenesest huvitav,» arutles ta. «Tahaksin täitsa neid vorme näha ja kui nende hinnaklass on mõistlik, miks mitte katsetada. Kõik selline teistsugune on ostjale ju ka huvitav,» uskus Laks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles