Kaspari tulek kuulutas raudteeremondi alanuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auruvedur Kaspari saabumine Türi jaama oli kui suur rahvapüha: taastatud vedurit tulid tervitama nii need, kes 57aastase Kaspari kunagisi sõite veel hästi mäletavad, kui ka need, kes tahtsid auru pahvivat vedurit esimest korda elus oma silmaga näha.
Auruvedur Kaspari saabumine Türi jaama oli kui suur rahvapüha: taastatud vedurit tulid tervitama nii need, kes 57aastase Kaspari kunagisi sõite veel hästi mäletavad, kui ka need, kes tahtsid auru pahvivat vedurit esimest korda elus oma silmaga näha. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Eile tegi oma avareisi taastatud auruvedur Kaspar, Türi jaamas tervitasid vedurit sajad külalised. Kuldse raudteenaela liiprisse löömisega kuulutas Edelaraudtee Türi–Viljandi raudteelõigu remondi avatuks.

«Tuleb, tuleb, näe, tuli paistab!» hüüab elevusega Türi jaama perroonil auruveduri paistma hakkamist pingsalt ootav vanemas keskeas mees. «Vaata, toss ka järel, nii nagu ta vanasti tuli!»


Lippude ja õhupallidega lapsed jooksevad mööda perrooni Kasparile vastu. «Tuut!» tervitab auru pahistav vedur neid eemalt vastu. «Ahaa! Teeb häält ka!» hüüab keegi vaimustunult.
Sel kevadsuvel taastatud 57aastast Kasparit on tema avareisi lõppjaama tervitama tulnud umbes kolmsada inimest.

Edelaraudtee Halduse juhataja ja auruveduri taastamistöid juhtinud Neddy Kramer loodab, et Kaspari mahedat vilet kuuleb Türi jaamas ka edaspidi. «Pärast tänast (eilset – toim) sõitu saab teada veduri plussid ja miinused, võib-olla kujuneb sellest siis turismimagnet,» arutleb ta. «Miks mitte tuua sakslasi, prantslasi, jaapanlasi Türi lillelaadale või Viljandi folgile auruveduriga.»


Kasparit taastada oli Krameri jõuluunistus. «Nii kui päike kevadel veduri lume alt välja sulatas, hakkasime tööga pihta ka,» ütles ta.
Veduri taastamine läks maksma 200 000 krooni, seda toetas Eesti raudteekultuuri sihtasutus, oma panuse andsid ka talgulised.

Loe lähemalt laupäevasest Järva Teatajast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles