Paide turul müüdi surmavalt mürgiseid seeni

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Täna hommikul müüs üks kaupmees Paides Selveri kaupluse juures turul köögi- ja juurviljade kõrval ka tavavahelikke. Järva Teataja toimetusse helistas inimene, kes palus sellest avalikkust teavitada, sest tegemist on mürgiseenega.

Kella 13ks oli seenemüüja turult lahkunud. Teised kauplejad kinnitasid, et seeni ei õnnestunud tal kellelegi müüa ja kui ta homme naaseb, siis nad teavitavad teda tavavaheliku ohtlikkusest.


Loodusmuuseum selgitab internetileheküljel, et tavavahelik võib olla isegi surmavalt mürgine. Vahelikumürgistus tekib tavavahelikus leiduvate kehavõõraste antigeenide toimel. Antigeenid võivad põhjustada immuunkehade teket ja raskeid immuunpatoloogilisi muutusi inimkehas.


Mõnedel andmetel sisaldab tavavahelik veel ka mürgist muskariini. Inimeste tundlikkus vahelikumürkide suhtes on erinev. Võimalik, et tavavaheliku halb mõju on seoses nn tsivilisatsioonihaigustega – üldiste immuunsusnihete, toiduallergia.


Lisaks avaldavad mõju muutused tavavaheliku kasvukohtades. Kõik see kokku võib olla põhjus, miks tavavahelik meil varem mürgine polnud, aga nüüd on küll.
Tavavaheliku mürgistuse korral võivad haigusnähud ilmneda kiiresti: juba mõni tund pärast seente söömist tekivad kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus.
Enamasti aga, ka tavavaheliku korduva kasutamise korral, avalduvad haigusnähud hiljem: mõne päeva, kuu või aasta pärast.


Antigeen-antikeha reaktsiooni korral kleepuvad vere punalibled kokku ja lagunevad. Tekib neerupuudulikkus ja kusiveresus (ureemia), mis võib osutuda surmavaks. (JT)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles