Seppade põlvkonnad kohtuvad Kaarukal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Joost valmistas tellimustööna juustunoa, mis on nii terav, et demonstreerimisel vigastas sepp sellega oma kätt.
Peep Joost valmistas tellimustööna juustunoa, mis on nii terav, et demonstreerimisel vigastas sepp sellega oma kätt. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Eile ja täna kogunevad vilunud ja ka noored sepad viiendat korda Kaarukale seppade päevale, mis tänavu keskendub pihtide ehk sepatangide valmistamisele.

Lustivere sepp Jaak Krivin selgitas, et pihid on sepa ühed tähtsamad töövahendid. «Sepp alustab sellest, et valmistab endale ise töövahendid,» märkis ta.
Krivin on sepistanud üle 30 aasta ning tuleb igal aastal seppade päevale vanade tuttavate ja sõpradega kohtuma. «Alati loodan midagi uut juurde õppida,» lisas ta.
Krivini meelest tulevad noored heade ideedega. «Need tuleb ainult reaalsusse viia ja selleks ongi vaja kogenud seppasid,» ütles ta naerdes.
Krivini igapäevatöö on täita tellimustöid ja restaureerida. «Näiteks olen korrastanud 16. sajandi väravaid,» täpsustas ta. «Kõige kaugemalt on soovi avaldatud Brüsselist ja Horvaatiast.»
Seppade päeva algataja Peep Joost on sepakunstiga tegelenud 1957. aastast.
Joosti ütlust mööda kujuneb Kaarukast seppade pealinn. «Siia tuleb meile oma maja ja statsionaarsed ääsid,» lisas ta.
Joosti kinnitusel jätkub seppadel alati tööd. «Vaja on vaid välja nuhkida, mida rahvas osta soovib,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles