Skeletimüsteerium juhatab sõjaõudusteni

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjahaudade uurija Arnold Unt (vasakul) ja muinsuskaitseameti peainspektor Ants Kraut uurivad maja alla maetud skeleti juurest leitud jalanõusid, nahkrihma ja lehmaketti.
Sõjahaudade uurija Arnold Unt (vasakul) ja muinsuskaitseameti peainspektor Ants Kraut uurivad maja alla maetud skeleti juurest leitud jalanõusid, nahkrihma ja lehmaketti. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Köisi külas Ataste talumaja alt leitud luukere lugu alles uuritakse. Ühe võimalusena on tegu mehega, kelle kaks venelast 1941. aastal kaasa viisid ja mingil põhjusel lõpuks lähedal olevasse majja matsid.


Külaelanike teada kadus külast 1941. aastal kaks meest nii, et nende surnukehi ei leitud.

Septembris on ilmumas mahukas raamat «Suvesõda Järvamaal 1941», mille autor on Herbert Lindmäe.
Lindmäe lausus, et ka temale meenutab surnuga tehtu kangesti hävituspataljoni tööd ning teda ei pane imestama ka tõsiasi, et inimene maeti maja alla.

Kuigi pole teada, kas Köisi küla elanikest kedagi tapeti, saab raamatust lugeda, et hävituspataljoni mehed saatsid 1941. aastal selle küla piirkonnas korda hirmsaid tegusid.
Et Koigi valla inimesi tapnud mehed olid jõhkrad, näitavad septembris ilmuvas raamatus kas või järgmised read: «Hävituspataljonlaste ebainimlikust piinamisest enne mõrvamist Koigi külas annab tunnistust õudne juht, kus Lõugu talu peremehe laibal puudus nina.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles