Terveks saab ka ravimiteta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbi Valdmann kasutab ravimeid nii vähe kui võimalik, tema peres on igapäevased hoopis sellised looduslikud tervise tugevdajad nagu sidrun, küüslauk, ingver ja mesi.
Barbi Valdmann kasutab ravimeid nii vähe kui võimalik, tema peres on igapäevased hoopis sellised looduslikud tervise tugevdajad nagu sidrun, küüslauk, ingver ja mesi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kui haigus ligi hiilib, on kõige lihtsam seada sammud apteeki ja paluda häda vastu rohtu, samas ei talita mitte kõik inimesed nii. On ka selliseid, kes rohtu süüa ei taha.

Paide gümnaasiumi logopeed Barbi Valdmann sai looduslike ravivõtetega tuntuks, kui ta uue gripi haripunktis ühel päeval kooli tulles küüslaugukeed kandis.

Millal ja kuidas jõudsite arusaamani, et iga haiguse puhul pole ravimeid vaja?

Jõudsin looduslike ravivahenditeni oma õe kaudu, kes on homöopaat. Kui noorem olin, polnud nii palju vaja tervise peale mõelda, aga lapse sünniga neli aastat tagasi olukord muutus.
Missugune teie elu siis on?

Elan täiesti tavalist elu. Keemilisi ravimeid kasutan võimalikult vähe, aga kui ikka kuidagimoodi ei saa, siis aeg-ajalt annan alla ja ostan apteegist midagi, näiteks peavalurohtu. Päris sada protsenti metsa poole ma ei ole, arstiteadust ma ei välista.

Kuidas te siis ravite? Mis te teete, kui lapsel on näiteks 38,6 kraadi palavikku?

Kui on 38,6, siis ma ei tee midagi, alandama hakkan, kui on üle 39 kraadi, kuigi arstid soovitavad tegutsema hakata juba 38,5 puhul. Kui käed-jalad on soojad, teen viinasokke. Kui palavik on väga kõrge, teen märga lina.

Mida see tähendab?

Laps paljaks, õhuke müts pähe, villased sokid jalga. Siis teen leige veega lina täiesti märjaks, väänan välja, panen lapse sinna sisse ja tema ümber keeran kaks sooja tekki.
Mina kasutan villaseid tekke. Laps on seal 45 minutit, kui see möödas, kuivad rõivad selga ja õhuke tekk peale. Siiamaani on see alati aidanud. Võib ka last üle keha viinaga määrida.

Kuidas see käib?

Kui kord oli lapsel kõrge palavik, olin õega telefoniühenduses, tema küsis, kas viinaga määrisin, mina vastasin: jaa, määrisin. Õde ei saanud aru, miks siis ometi palavik alla ei lähe.
Lõpuks tuli kohale, võttis lapse paljaks ja nühkis nii, et laps oli roosa. Mina natuke vaikselt tupsutasin ainult, sellepärast polnudki algul midagi kasu.

Aga kui on ka köha või nohu?

Siis teen sinepijalavanni, määrin hanerasvaga, panen pipraplaastrit, teen sibula-meeteed. Kui on nohu või köha, piimatooteid ei anna üldse, sest piimatooted aktiviseerivad lima tekkimist ja siis ongi nohu ja köha veel suuremad. Öeldakse, et loomseid valke ei tohi süüa, kui on nohu või köha.

Küüslauku ikka ka kasutate?

Küüslauk on meie peres nii tavaline, et seda me ei nimeta üldse ravimikski. Mesi ja küüslauk on täiesti igapäevased.

On teil veel mõnda head nippi, kuidas tervist tugevdada?

Riivida ingverit, pressida küüslauku, segada kokku ja lisada meesse. Süüa möksi iga päev üks supilusikatäis.

Kas vastik ei ole?

Natuke on, aga see üks supilusikatäis päevas pole nii hull. Ja mõnele see maitseb. Kui räägin lapsele, et see on hästi kasulik ja teeb tugevaks, on temagi nõus võtma.

Kas olete tundud pärast ravimite ärajätmist enesetundes mingit vahet?

Ei oska küll öelda, et oleksin kuidagi tervem või energilisem, sest ei söö rohtusid. Aga pole ka haigem. Minus on toimunud see, et alati, kui keegi haigeks jääb, mõtlen, mis selle põhjus on. Ma ei otsi põhjust sellest, et õues oli külm või tuul puhus, vaid mujalt.

Olete te ka raskemaid
haigusi põdenud?

Ei ole. Praegu on seljaga probleeme ja kõik arstid soovitavad süüa kuu aega Ibumaxi. Seda ma ei ole teinud. Käin massaažides ja katsun nii lahti saada. Antibiootikume ega muid kangeid ravimeid pole mul täiskasvanueas ka vaja olnud.
Teie kohta võib ju arvata, et olete lihtsalt nii terve, et võite endale lubada ravimite mittetarbimist. Inimene, kellel on tõsisemad haigused, ütleb, et kui tema ei võtaks rohtu, oleks ta võib-olla juba surnud.
Mõne inimesega kindlasti nii ongi. Ei saa öelda, ärge sööge ühtegi ravimit. Mina ei lange üldse sellel teemal diskussiooni ega ütle kellelegi, et ta käitub valesti, kui rohtu sööb. See, mis mina teen, ei puutu teistesse, ja minusse ei puutu see, mis nemad teevad.
Igaüks talitagu oma äranägemise järgi. Võib-olla leiaksid ravimite tarvitajad ka lahenduse mõnda teist kanalit pidi kui tavameditsiin, aga inimene peab ise sinna jõudma, mitte nii, et mina ütlen.

Kuidas teie mees sellesse suhtub, et terveks saab ka ravimiteta?

Tema pole selline nagu mina, tema kasutab ravimeid ja mina talle ravimite mittetarbimist peale küll ei suru. Proovinud on ta küll. Mees ei nõua ka antibiootikumide väljaostmist, et laps ruttu terveks saaks ja kiiresti tööle tagasi saaks.

Mida perearstid sellest arvavad, et te ei kasuta nende väljakirjutatud ravimeid?

Nad ei tea seda. Ma lasen endale rohud välja kirjutada, ei vaidle kunagi vastu. Igaks juhuks, äkki läheb vaja.

Mida teie tuttavad niisugusest eluviisist arvavad?

Mul oli just ühe tuttavaga juhus. Tal jäi laps nohusse ja sõi kohupiima. Minul oli sel ajal laps haige, ütlesin talle, et nohuga ei tohi kohupiima süüa.
Siis sõbranna mees ütles: kuulsid, et kui nohu on, siis ei tohi kohupiima süüa. Sõbranna arvas selle peale: ah, see on see ökoemade teema.

Kuivõrd teid selline sildistamine häirib?

Enam ei häiri. Ma teen seda ju endale, ma ei taha kellelegi mingit tõde kuulutada.

Soovitaksite te ka teistel vähem ravimeid kasutada?

Inimesed võiksid mõelda oma peaga, mõnikord polegi haigus üldse nii hull, saab ilma rohuta. Kõige parem näide on köha. Milleks kohe anda köharohtu selle asemel, et teha kas või kartuliauru, mis oli juba vanasti täiesti tavaline ei asi.
Niisama pole ka mõtet katsetama hakata ja kõigist ravimitest loobuda. Peab ikka teadma, mida teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles