Endine linnamees võtab maaelu tõsiselt

Katre Tatrik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mänd vaatab tütar Matilde Meelimariga elutoas Preedi mõisakompleksi vaateid, mis on Juhan Soometsa vaba tõlgendus sellest, kuidas mõis võis välja näha.
Marko Mänd vaatab tütar Matilde Meelimariga elutoas Preedi mõisakompleksi vaateid, mis on Juhan Soometsa vaba tõlgendus sellest, kuidas mõis võis välja näha. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Isapuhkust pidav Marko Mänd (35) Nahkanuiast käib blogimise ja lumekoristuse vahel teiste perede fotoalbumeid sortimas, et pildid netti kõigile vaadata välja panna, kultuurkapital tunnustas teda selle eest.

Marko kurdab, et keegi pole öelnud, mille eest ta tegelikult preemia sai. «Tänukirjal seisab, et uudse ajaveebi käimapaneku ja toimetamise eest – oletan, et nad mõtlesid vanadpildid.netit. Mul on ju kaks ajaveebi!» arutleb ta.


Jutt käib Eesti kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupi aastapreemiast.


Marko kirjutab veebipäevikus elust maal nii, nagu see on, kogub internetti vanu pilte Koeru kihelkonnast ja on loonud internetifoorumi, kus valla elanikel on võimalik valla elu üle arutleda.



Vanas maitsekalt ülesvuntsitud palkmajas ei karda Marko naise Maarja õunakooki süües tunnistada, et on üks suur individualist ja egoist – heas mõttes.


Oma hästi hoitud muusika- ja filmikogust ei laena ta kellelegi ühtegi plaati, mis ei tähenda, et ta kedagi ei aitaks.


Marko selgitab, et kui ta tegi Koeru foorumit, siis ta ei oodanud selle eest mitte kelleltki mitte midagi.


Samamoodi on ka Nahkanuia ajaveebiga. «See ongi selle asja võlu,» ütleb Marko. «Vähe on asju, mida tehakse ühiselt ja hästi. Projektil peab olema juht või selgelt jagatud vastutus.»


Vanadpildid.net keskkonnaga on Markol teistsugune suhe. Seda võtab ta kui valla rahva projekti, sest seal on veel kümneid abilisi. «Koeru foorumis võime ju madistada erinevate seisukohtade pärast, aga vanadpildid.netis oleme kõik sõbrad – see on meie ühine looming ja seal ma oma rida enam ei aja,» selgitab ta.


Koeru kihelkonnast on Marko internetis kõigile nähtavaks teinud ligi 300 fotot.



Nahkanuia ajaveebis kirjutab Marko Nahkanuia küla aktuaalsetel teemadel. Kui aktuaalne on sõda hiirtega, siis kirjutab ta hiirtest. Kui aktuaalseks saab vana vundamendi taastamine, siis jagab ta kogemusi sellest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles