Poest Eesti küüslauku ei leia

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslauk.
Küüslauk. Foto: Caro / Scanpix.

Kauplustest Eesti küüslauku ei leia. Eile oli Paide poodides seda vaid Hiinast ja Hispaaniast. Lisaks tõhususele leidis Järva Teataja Paide Maksi­mar­ketist ka silmailu – ilusa küüslauguvaniku, mille kilo maksis sama palju, kui lahtised  mugulad – 75.90 krooni.

Maksimarketi juhataja Tiiu Lunts põhjendas, miks praegu Eesti küüslauku müügil pole. Küsimus on hinnas ja kogustes: Eestis keegi küüslauku tonnide kaupa ei kasvata ja nende tarnija Maailma Viljad ostab küüslauku sisse suurte kaubaautodega välismaalt. «See on tüüpiline suurketlik suhtumine. Hiina küüslauk pole oma maitselt ja tõhususelt päris see, mis kodumaine,» teadis Lunts öelda.
Küll tunnistas Lunts, et Maksimarket on iga kell valmis vastu võtma küüslauku ka meie kasvatajatelt. «Keegi pole seda siiani pakkumas käinud,» ütles ta. «Kogused võiksid olla nii viiest-kümnest kilost alates, kõik pakkujad on teretulnud.» (JT)

Kuidas küüslauk kõigile söödavaks teha

Vodja kooli kokk Joel Kannimäe hoolitseb koolilaste tervise eest nii, et paneb natuke küüslauku iga toidu sisse. «Mingeid erilisi küüslaugutoitude retsepte meil pole, hautame seda  võis ja segame kastmete hulka, praeme koos sibulaga pannil ja segame toidu sisse,» täpsustas ta.
Küüslauk on Kannimäe hinnangul üks imetabane taim, mis ei kaota oma väärtust ka kuumutades. 
Kõige lihtsama ja maitsvama tervist tugevdava toiduga saab Kannimäe meelest hakkama igaüks. Selleks tuleb kokku segada riivjuustu, pressitud küüslauku ja majoneesi ning saiale määrida.
Neil inimestel, kes ei taha küüslauku suu sissegi võtta, soovitab Kannimäe enne söögitegemist  küüslauguküüne pooleks lõigata ja sellega poti või panni seestpoolt kokku hõõruda. «See annab toidule kerget peidetud maitset, aga tükke toidu sees ei ole,» selgitas ta.
Kodus paneb Kannimäe lahtilõigatud küüslauku ööseks magamistuppa. «Lõhn heljub õhus ja on ka baktereid hävitava toimega,» põhjendas ta. (JT)


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles