Röövpüüdjad hävitavad tonkadega kalavarusid

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See alamõõduline forell suri kellegi kurikaela tehtud põhjaõnge otsas, mille raskuseks on kasutatud auto süüteküünalt.
See alamõõduline forell suri kellegi kurikaela tehtud põhjaõnge otsas, mille raskuseks on kasutatud auto süüteküünalt. Foto: kalale.ee

Järvamaa kalameeste teada on viimase kuu jooksul murettekitavalt suurenenud forellide röövpüük, milleks kasutatakse kalu hävitavaid põhjaõngi.

Kalastajate foorumis on üks mees kirjutanud, et käis laupäeval Prandi ja Esna jõe ääres, kus leidis seitse-kaheksa põhjaõnge ehk tonkat, millest kolmel olid otsas forellipojad. «Kahju oli vaadata, kuidas konksud olid juba kusagil sisikonnas ja kalad vaikselt hinge vaaguvad. Üks oli juba otsa ära surnud,» kirjutab ta.
Samas mainib teine mees, et leidis forellijõest neli-viis põhjaõnge koos surnud kaladega.
Järva kalastajate klubi liige Meelis Murumets sõnas, et viimase kuuga on röövpüüdjate hulk Järvamaa forellijõgedel suurenenud. «Praegu käib kalade massiline  hävitamine! See on meeletu, mis toimub!» ütles ta.

Murumets selgitas, et röövpüüdjate puhul on probleem, et nad kasutavad põhjaõngi, millega on keelatud forelli püüda. Kala lihtsalt sööb konksu otsas oleva ussikese aplalt ära  ja elusalt pole võimalik teda enam konksu otsast vabastada.
Nii ongi jõe ääres üsna sageli näha, kuidas vees hulbivad surnud alamõõdulised kalad. Murumetsa hinnangul on viimase kuu jooksul nii oma lõpu leidnud arvatavasti sajad väiksed forellid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles