Varanduseotsijad kaevasid kunagise kabeli asukoha üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahvekivi varasest rauaajast.
Jahvekivi varasest rauaajast. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kuigi Järvamaalt on muinsuskaitsjateni viimasel paaril kuul jõudnud seitse väärtuslikku leidu, ei lähe alati nii: varanduseotsijad kaevasid kunagise kabeli asukoha Saarjõe maastikukaitsealal jaanipäeva paiku üles, kas nad sealt ka midagi leidsid, pole teada.


Saarjõe maastikukaitseala kui oma viit sõrme tundev Rassi küla elanik Elor Ilmet rääkis Kabelimägedest, kuhu rahvapärimuse järgi olla Põhjasõja aegu maetud üks Rootsi kindral.

Ilmet selgitas, et kohta on kirjeldanud ka 19. sajandil muistiseid uurinud Jaan Jung. Luidetele nime andnud kabel, kuusnurkne puitehitis, on päriselt olemas olnud, seda tõendab samblas vaevumärgatav ase ja söetükid siin-seal, kui samblavaipa kergitada. Rootsi kindralit siia aga maetud pole. «Selle oleme Rootsi arhiividest järele uurinud,» lausus Ilmet.

Pärast jaani kodumetsades ringi sõites jäi Ilmeti pilk kabelikohal peatuma. Lähemalt uurides selgus, et maapind kabeli kohal oli põhjalikult segamini pööratud, poole meetri sügavuselt läbi kaevatud ja sammal siis uuesti peale pandud. Ilmeti meelest keegi tühja kaevama ei hakka. Küllap olid meestel ka metalliotsijad ja küllap sealt ka midagi leiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles