Kaljatesti võitis Linnuse kali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kali.
Kali. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kui suvisel lõkkeõhtul õlut juua ei soovi ja limonaad liiga magus tundub, on hea liha kõrvale kalja rüübata, hästi sobib see juba vanadest aegadest tuntud jook ka pärast sauna janu kustutama.

Paide poodidest valis Järva Teataja 12 erinevat kalja, mille seast pidasid maistjad pimetesti käigus parimaks Linnuse kalja. Jook sai kõigilt maitsjailt vaid hea hinnangu.
Korraga 12 kalja hindamine viis kriitilised ajakirjanikud kohati päris ahastusse, kuid pärast mõningast pingutust suutsid nad joogid pingeritta sättida.
Maitse-eelistused on kõigil siiski erinevad ja polnudki kalja, mis oleks saanud kõigilt vaid kõrgeid või ainult madalaid punkte. Kaljasid hindasime 12 palli süsteemis.

1. Linnuse kali - 8,9 punkti
Valmistatud The Coca-Cola Company loal.
Värv on üsna tume ja kena, suhteliselt meeldiva maitsega; maitse võiks olla natuke tugevam, aga muidu kõlbab selline lahjem kali kuumal päeval küll; meenutab kunagist meejooki; väga tugev leiva lõhn; pigem jook, mida juua janu kustutamiseks, mitte maitse märast; maitsekam kui teised ega aja kõõksuma; hea leiva maitse.

2. Setu kali - 8,1 punkti
Tootja OÜ Meriadok, turustaja AS Värska Vesi.
Suhteliselt mitte midagi ütlev, aga ei häiri ka; mullilimps, lõhn ka enam-vähem, läila; liiga hele, lõhnatu, maitsetu, hapu lurr; üks neist kaljamaitselistest jookidest, mis tegelikult kali polegi; väga vahva maitse, piisavalt magus, hea jook näiteks saunas käiguks; leiva maitse pole nii terav; klaasis ilma vahuta.

3. Kali magusainetega (Everin) - 7,6 punkti
Turustaja AS Värska Vesi.
Halb, magus läga; ikka hullemaks läheb, see pole kali; pigem nagu limonaad, vesine, liiga lahja; natuke lääge maitsega; üsna magus, kergelt gaseeritud; seda võiks täitsa juua mitu sõõmu järjest; päris magus, pole eriti gaasiline.

4. Tanheiser - 7,4 punkti
Traditsiooniliselt kääritatud tume kali, tootja SIA Ilgezeem, Riia.
Mõrkja, isegi natuke kibeda maitsega; värv tume ja maitselt liiga käärinud; meelõhnaline, pole liiga magus, hea lahe, samas tummine leivakalja maitse; eks ta janu kustuta, aga tegu on ikkagi mõru joogiga; ilus pruun värv; krõbekooriku lõhn, külmalt vist hea janukustuti.

5.-6. Järva kali - 6,6 punkti
Tootja AS Viru Joogid.
Jooks nagu kehva siirupit; kõige magusam, lapsed ehk jooksid; lahja, maitselt hapu vesi, liiga happeline; kali nagu kali ikka; hea magus maitse, kergelt gaseeritud; sobib külmalt suvepäeval päevitamise kõrvale limpsida; maitse huvitav, meenutab iiriskommi; kõige magusam võrreldes teistega; liiga kihisev, tundub nagu oleks sees alkoholi.

5.-6. Säästu Kali - 6,6 punkti
Valmistatud Eesti tarbijateühistute keskliidu tellimisel.
Magus, natuke keemia ja mingi tehisaine maitse, värv väga hele; käib kah, ei ostaks; natuke lahja; tavaline; tugevalt gaasiline, pole liiga magus, läbipaistev, maitse on üsna hea; kihisev mage lake, mis ajab kohe krooksuma; väga gaasiline, väheke kibe.

7.-8. Klassikaline kali (A Le Coq) - 6,1 punkti

Traditsioonilisel kääritamise meetodil odrast ja rukkist valmistatud naturaalne kali, tootja A Le Coq.
Võib sisaldada kuni 0,8 protsenti alkoholi.
Punakat tooni, aga maitse on nagu päris; pole nii magus, meenutab natuke vana nõukaaegset vaadikalja; päris hea, veidi magus; hele, lõhnatu, hapu jook, liiga lahja; väga gaasiline, vist sisaldab alkoholi, ei ole hea maitsega; lõhn leivaline; karamellivesi.

7.-8. Tõmmu kali magusainetega - 6,1 punkti
Karboniseeritud kääritamata kali, turustaja AS Värska Vesi
Meenutab marjalimonaadi; see on tõesti ainult kaljamaitseline jook; lõhnatu, puudub kalja maitse, pigem lahja limonaad; mitte kõige parem, nagu toiduvärv pluss vesi; gaasiline, pigem magus kui mõrkjas; meenutab traditsioonilist limonaadi; liiga magus, et janu kustutada; natuke kihisev ja päris mõru jook, lõhnatu.

9. Šokolaadi kali - 5,6 punkti
Tootja AS Viru Joogid.
Kommi lõhna ja hernekommi maitsega; alkoholi lõhnaga, imal - ei lähe kohe mitte; odava konjaki värvi; kui nimetada mitte kaljaks, aga mõneks muuks joogiks, siis täitsa mõnus aniisilõhnaline jook; šokolaadi maitsega; värvus on ilus pruun, pole liiga gaasiline; justkui limonaad, sobiks hästi lastele.

10. Ochakovskiy - 5,1 punkti
Pastöriseeritud ja filtreeritud, piirituse sisaldus mitte rohkem kui 1,2 protsenti, tootja Ochakovo, Moskva.
Tundub naturaalne ja hapukas, on vist kääritatud; jama, lääge, värv ilus tume, tugev leivalõhn, maitselt kohutav, hapu vesi; tugevalt gaasiline ja mõru; üsna hea maitse, mõnus vaheldus magusale maitsele; pealt vahutab kui mõduõlu, aga maitse hapum kui teistel kaljadel, kindlasti hakkab mao peale; liiga vahutav, lõhna pole.

11. Kali 3 kopikat - 3,9 punkti
Valmistaja Liiwi Heliis AS.
Mingi magus maitse jääb suhu, pole hea kali, on rohu maitsega; käärinud mahl, lõhn jube; arstirohu maitsega; liiga palju suhkrut; liiga gaasiline, maitse pole eriti hea; vähe tumedam ja paksem kui teised kaljad; võib-olla jäätükkidega sobiks janu kustutama, siiski jääb suhu järelmaitse; pole tõelise kalja moodi.

12. Nikola traditsiooniline kali - 2,3 punkti
Pastöriseeritud ja filtreeritud, alkoholisisaldus kuni 1,2 protsenti, tootja Deka, Venemaa.
Tundub naturaalne ja hapukas, kõrbenud leiva lõhn; värv on eemaletõukavalt tume võrreldes teistega; mürgiseene lõhn; leiva ja mee lõhnaga; maitselt liiga hapu, nagu käärinud vesi; väga kena tume värv; maitse ei kõlba kuhugi: liiga mõrkjas, peaaegu soolane, vabatahtlikult seda ei jooks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles