Rahapuudus jätab Paide Püha Risti kiriku tellingutesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelarvekärbete tõttu ei saa Paide kiriku katuse renoveerimistöid tänavu toetada ei riik ega linn, raha leidmiseni  vettib ja hallitab tornikiivri alla jääv konstruktsioon edasi.

Talve jooksul said linlased huviga jälgida töömehi, kes puidust tellinguid ehitades mööda kirikutorni järjest kõrgemale ronisid. Kevadkuudel pole tornikuulini kõrguvaid tellinguid kasutatud, sest tööde jätkamiseks puudub raha.
Paide Püha Risti koguduse õpetaja Algur Kaerma ütles, et tellingute ehitamine läks maksma pisut üle poole miljoni krooni. Et kirikutorn saaks peale ka uue vaskpleki, oleks vaja veel üle miljoni krooni.
Kas kogudus on esitanud kuskile konkreetseid rahataotlusi, ei tahtnud Kaerma öelda. «Igat sorti asjaajamisi on praegu käigus, aga meeldivalt väljapaistvat tulemust praegu ei ole,» sõnas ta.
Riigi abi suhtes on Kaerma pessimistlik. «Ilmselt paneb kokkuhoid piirid peale, eks tuleb kannatlik olla ja loota,» ütles ta.
Kuigi kirikutorn laseb vihma läbi ja tornikiivri alla jääv konstruktsioon on kohati läbi vettinud, ei sega see Kaerma ütlust mööda koguduse tööd.
Mis edasi saab, ei oska Kaerma ennustada. «Eks näe, mis elu toob,» ütles ta. «Kui midagi juhtuma  hakkab, küll see siis näha on – torn paistab ju üle linna.»
Paide linn plaanis tänavu kirikut toetada 500 000 krooniga. Abilinnapea Kaido Ivaski ütlust mööda on sellega üks probleem: eelarve võeti vastu detsembris, aga veebruaris keelas riik omavalitsustel laenu võtta. «Tornikiiver on kehvas olukorras ja me ei saa lasta kirikul ära laguneda,» tunnistas ta.
Ivask avaldas lootust, et riik annab siiski loa kiriku remontimiseks laenuraha kasutada. Eelnevatel aastatel on Paide kirik saanud toetusraha riigilt Pühakodade toetamise programmist. Tänavu kahanes programmi eelarve kahe kolmandiku jagu ja toetust ei saanud mitte ükski uus objekt, lõpule aidati viia vaid varem alustatud töid.
Muinsuskaitseameti restaureerimisosakonna spetsialist Sille Sombri ütles, et selle aasta jaanuaris esitas Paide Püha Risti kirik küll taotluse 776 000 krooni suurusele summale tornikiivri restaureerimiseks, aga taotlust hakatakse läbi vaatama alles 2010. aastal.
Tellingud paigaldanud ettevõtte Frantsiskus juhataja Tõnu Parmaksoni hinnangul pole vihma ja lume kätte jäävatel tellingutel mädanemist karta. «Need on ehitatud nii, et tuul kuivatab nad kiiresti, viie kuni seitsme aasta jooksul ei juhtu nendega midagi,» selgitas ta.
Parmaksoni hinnangul on kogudus tegutsenud targasti, et tööd on tellitud kolmes etapis. «Loodetud raha ei tulnud, aga hea, et esimene etappki valmis sai,» ütles ta.

TEAVE

Paide Püha Risti kirik on viimastel aastatel saanud alljärgnevaid toetusi:
2007. aastal
Kultuuriministeeriumilt kiriku renoveerimiseks 1 500 000 krooni;
Paide linnalt kiriku põranda remondiks 540 000 krooni;
2008. aastal
Kultuuriministeeriumilt 2 660 000 põranda remonditööde teiseks järguks, tornikiivri rekonstrueerimisprojekti koostamiseks, tornikoja akende ja kiriku kolme ukse rekonstrueerimiseks, tornikiivri rekonstrueerimise esimeseks etapiks;
Paide linnalt 500 000 põranda rekonstrueerimiseks;
ASilt Paide Vesi 500 000 kaugküttetrassi ehituseks.

Allikas: muinsuskaitseamet  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles