Mõttetalgutest huvituvad vähesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeme ära 2000
Teeme ära 2000 Foto: AFP / Scanpix

Vaatamata sellele, et «Minu Eesti» mõttetalgutele kirjapanek lihtsustus, on Järvamaal seda teinud vähem kui poolsada inimest, kusjuures pooltes mõttekodades pole kirjas ühtegi inimest.

Aravete päästekomando pealik Arvi Luuk on plaaninud järgmisel reedel minna Aravete kultuurimajja mõtteid vahetama, kuigi kahtleb, kas kodade tegevus head tulemust annab. «Väga suuri lootusi ma sellele üritusele esialgu ei paneks,» sõnas ta.
Sellegipoolest on Luuk seda meelt, et kui kohale ei lähe, ei lähe edasi ka Eesti elu. «Natuke peaks ikka inimene endast andma, et elu ühiskonnas paremaks muuta,» lausus ta.

Ennast kirja panna Luuk veel jõudnud pole, sest palju on olnud tööülesandeid ja muud tegemist.
Türilane Katrin Rappu leiab, et mõttetalgud on üks lobaajamine, kus tema osaleda ei kavatse. «Tuleks tegutseda, mitte lihtsalt istuda ja ilus kevadine päev ära rikkuda,» lausus ta. «Juttu saab ajada ka tööd tehes.»
Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok kiitis küll mõttetalgud heaks, kuid lisas, et kevadel on põllumehel  liiga kiire, et päeva jutustamise peale kulutada. «Kevadised päevad on kulla hinnaga, päev kevadel on nädal sügisel,» selgitas ta.

Järvamaal on ametlikult kirjas 12 mõttekoda. Väätsa mõttekoda, mis oli algul välja kuulutatud, on nüüd ametlike kodade nimekirjast maha tõmmatud. «Me pole veel valmis ütlema, kas Väätsa vallavalitsus leiab mõnele mõttekojale ruumid või mitte,» põhjendas vallavanem Kaja Sepp.
Järgmisel nädalal kogunevad valla allasutuste juhid, et otsus vastu võtta.

Probleem on Sepa ütlust mööda selles, et vabal päeval pole tema võimuses sundida kedagi kodust välja tulema ja maja uksi lahti hoidma. «Paljud teevad parema meelega kodus aiatöid,» sõnas ta.
Samas soovitas Sepp inimestel, kes soovivad talgutel kaasa lüüa, omal algatusel mõttekojad tekitada ja leida  koht, kus seda korraldada.
Ta pakkus, et talgulised võiksid oma mõttekoosolekut pidada näiteks järve ääres või rabarajal, kus on piisavalt ruumi.

Mõttetalgutele registreerumisel ei nõuta enam ID-kaardi või pangaparoolide olemasolu. Meeskonna kirjapanekuks läheb tarvis vaid meeskonnaliikmete nimesid ja esindaja kontaktandmeid.
Kuigi Järvamaa kogukonna koordinaator ja Aravete mõttekoja kojavanem Arlet Palmiste tunnistas, et mõttekodadesse kirjapannute hulk on kesine, pole ta kindlasti nõus üritust läbikukkunuks pidama. «Tean  paljusid, kes on lubanud tulla, aga pole viitsinud ennast veel kirja panna,» ütles ta.

Kuigi end kirja panna saab ka kohapeal, kutsus Palmiste inimesi üles siiski endast enne märku andma, sest nii on lihtsam koja tegevust plaanida.
Kõige rohkem on praegu Järvamaal osalejaid kirjas Paide kultuurikeskuse (15) ja Peetri põhikooli (14) mõttekojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles