Põllutööde algus lükkub edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi esimesed traktorid on juba põllule pääsenud, seisab suurem töö põllumeestel hilise kevade tõttu alles ees. See traktor rügas nädalavahetusel Aravete põldudel.
Kuigi esimesed traktorid on juba põllule pääsenud, seisab suurem töö põllumeestel hilise kevade tõttu alles ees. See traktor rügas nädalavahetusel Aravete põldudel. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaa põllumehed pääsevad tänavu põllule paar nädalat hiljem kui tavaliselt, kuid loodetavasti ei kimbuta neid siis enam öökülmad.

Aravete Agro juhatuse esimees Leonid Linkov iseloomustas kevadet sõnaga «jama». «Kevad on ju hiline, ei lase põllule tööd tegema,» sõnas ta.
Linkov tunnistas, et Aravete mail on traktorid sõitnud küll esimestele põllutöödele, kuid külvist on veel vara rääkida. «Loodame, et järgmine nädal saab külviga algust teha,» lisas ta.
Linkovi ütlust mööda on selle kevade märksõna «kokkuhoid». Peamisteks kokkuhoiukohtadeks nimetas ta  väetist ja töötasusid.

Põllumees tootmist ei seiska

Et mineraalväetised on kallid, siis nende osa väheneb, kuid Linkovi kinnitusel kasutatakse viimseni ära väetis, mida loomad toodavad.
Linkov kadestab tööstuses töötavaid ärimehi, kes siis, kui raskeks läheb, võivad kulude vähendamiseks tootmise teatud ajaks peatada, kuid põllumajanduses niisuguseid võtteid kasutada ei saa. «Lehmaga pole nii, et ühel päeval lüpsad ja teisel mitte,» märkis ta.

Madal piimahind on Linkovi meelest teinud põllumeeste olukorra sedavõrd raskeks, et mitmele võib see jäädagi viimaseks kevadeks põllule sõita. «Kerge pole muidugi kellelgi, kuid kõige raskem on väiketootjatel,» sõnas ta.
Linkov loodab, et ka riik aitab põllumehi, et tagada inimestele esmatoiduainetega varustamist.

Rebase talu perenaine Piia Tiigemäe oli sama meelt mis Linkov, et kevad on tavapärasest hilisem, kuid  meelt ei heiduta. «Ega sellel olegi suurt tähtsust, kas saab nädala varem või hiljem põllule, liigselt kiirustada siin kindlasti ei tasu,» selgitas ta.

Talv heitis õunapuudele armu

Et Rebase talu üks tootmissuundi on õunaaed, ongi praegu Tiigemäe hõivatud õunapuude lõikamisega.
Tiigemäe jäi talvega rahule, sageli teeb liiga külm talv puudele liiga, aga tänavu pole ta kahjustusi avastanud.
Kui õunapuud on lõigatud, loodab Tiigemäe asuda põlde ette valmistama, et kartuleid maha panna.
Sooja kevadega aastatel on Tiigemäe talu kartulid mulda saanud juba aprilli lõpul, kuid tänavu ei plaani seda tööd enne maid. «Muld peab olema soojenenud üheksa kraadini ja sinna läheb veel aega,» põhjendas ta.

KOMMENTAAR
Leo Rehela

ilmavaatleja, aiapidaja

Kevad on tänavu tõesti hiline. Sellel ajal peaks juba ülased ja siniliiliad õitsema, kuid mina pole neid tänavu veel näinud.
Loomulikult on kõik inimesed pikast talvest väsinud ning igatsevad päikest ja sooja, kuid ega tegelikult hilises kevades midagi halba pole.
Vahest läheb varakult soojaks, loodus hakkab arenema ja siis teeb uuesti külma, mis tähendab taimedele palju halba.
Loodetavasti ongi külmadega nüüd ühel pool ja edasi on üksnes soojad ilmad. Tänavune kevad peaks muutuma jüripäeval, siis läheb soojemaks, kuid kas tuleb kuiv või niiske soe, ei oska praegu veel öelda.
Ega kevadel põllule pääsu ajast saak palju sõltugi, kõik oleneb ikka edasisest ilmast ja sellest, milliseks kujuneb sügis.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles