Lapsed hoiavad regilaulutava

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eile veetis Väätsa mõisas päeva üle paarisaja lapse, kellele meeldib seada regilaule uude kuube ning neid pillide ja liikumise saatel esitada – oli käimas üle-eestiline laste ja noorte  pärimusmuusikafestival. 

Paide huvikeskuse 2005 algatatud regilaulupäeva võttis Väätsa põhikool koos lauluõpetaja Ulvi Tammega jätkata pärismuusikafestivalina «Regilaul uues kuues» neli aastat tagasi.  
Nii on alati aprilli keskpaiku Väätsale tulemas olnud muusikaõpetajad Tea Saar Türi gümnaasiumist, Sirje Grau­bergi laulukool, Malle Nööp Paide gümnaasiumist, rääkimata Ulvi Tamme ansamblitest, Retla ja Laupa koolist.

Kaugemalt käijatest on Väätsa regilauluürituse omaks võtnud Tahkuranna, Varbola,  Tartu ja Tallinnagi lapsed.
Seekord oli ansambleid üle Eesti Väätsale kokku sõitnud 18 koolist 214 laululapsega.
Oma esimese etteaste tegid Peetri põhikooli ansamblid õpetajate Hedi Jürgeni ja Andrus Koplistega. «Eelmisel aastal kogusin julgust, sel aastal otsustasin tulla, tulgu mis tuleb,» ütles Jürgen. «Lastele meeldib laulda, kaasa said kõik, kes tahtsid.»

Jürgeni meelest on ju vahva panna kokku igipõlist esiisa laulu ja tänapäevast sõnumit, igivana ja tänapäevast pilli. «Meil on kandlekursusel meisterdatud kannel, puutöötunnis tehtud kilgipillid, jauram ja kitarr,» täpsustas ta. Koplistele meeldib, et siinjuures saavad lapsed laule ise mõelda, mitte õpetaja ei aja taga. «Meil on väike näitemäng ka juures,» lisas Jürgen.
Teist korda tuli  Väätsale Nõmme noortemaja õpetaja Marika Moks. «Siin on vahva! Väga ehe, aus ja sõbralik üritus,» ütles ta.

Lastele annab niisugune regilaulupäev Moksi meelest nii vaimule kui hingele. «Hästi palju annab, kui lapsed näevad teisi tegijaid, saavad suhelda nendega, kes on pärimusmuusika lätete juures,» meenutas ta.
Türi kultuurimaja Poissmehed on nagu üks mees Väätsal kohal olnud kõik neli aastat. Kris Schüts ja Raimond Lai ütlesid, et regilaule laulda neile meeldib, sest see teeb meele rõõmsaks.
Ka tahavad nad siin ristsõnu lahendada ja laulutoast osa võtta. «Õhtul tuleb mul isa ka alati kuulama, talle meeldib,» lisas Raimond.

Kui žürii liige, Hiiu Folgi korraldaja Astrid Böning Valdo Ruttase «Hakatuslaulu» eestlaulda võttis, oli kogu saal  regilauluteel ja etteasted võisid alata.
Neid asusid huviga kuulama ka Võru muusikakooli direktor Celia Roose, Viljandi Folgi pealik Ando Kiviberg ja Untsakate pillimees Margus Põldsepp, et hiljem eripreemiaid jagada.

Põldsepp oli Väätsal festivalil esimest korda ja ootas huviga, mis tulema hakkab. Regilaulu peab ta sügava sisetunde lauluks, mis mõjub rahvast ühte liitvalt, samas kannab rahvatarkust edasi. «Arvasin, et kuulen tõsimeelseid regilaulu arranžeeringuid, aga lustiga tehtud improvisatsioonid teevad asja lahedamaks,» tunnistas ta hiljem. «Mõtlesime Kivibergiga, miks me küll varem pole sellest üritusest midagi kuulnud. Tänuväärt üritus, kus regilaul pole mitte relikt, vaid vanade juurtega uus asi – paneb noori  järjepidevust hoidma.»
Pärastlõunal aitas Põldsepp poistel ning Celia Roose ja Astrid Böning tüdrukutel lauluviisi sättida, Rein Maran näitas loodusfilme ja Zetod tantsitasid päeva õhtusse.

TEAVE
«Regilaul uues kuues 2009» eripreemiad
Türi gümnaasiumi tütarlasteansambel - ilusa muusikalise terviku eest.
Paide gümnaasium - vaimuka IT-teema kasutamise eest regivärsis.
Türi poistekoori ansambel - toreda päevakajalise pila eest.
Segasummala Tahkurannast - kõige regilaululikuma loo eest.
Väätsa põhikool - eri stiilide vaimuka põimimise eest.
Peetri põhikool III-IV kl - eheda tänapäevase kodutunde kujutamise eest.
Türi kultuurimaja Poissmehed - mehelikult enesekindla esituse eest.
Varbola kool - vaimuks idee ja efektse kostüümivahetuse eest.
Vodja kool - toreda teemavaliku ja tubli pillimeisterdamise eest.
Nõmme noortemaja noorem rühm - nupuka enesetutvustuse eest.
Tartu rahvamuusikakooli Sireli - leidlikkuse ja põnevuse eest.
Peetri kooli V-VI kl - eheda esituse ja leheimede leidliku kasutuse eest.
Tartu rahvamuusikakooli Kapten Trumm - maitseka seade hea esituse eest.
Sirje Graubergi laulukooli Siisike - folklooriteatrižanri kasutuse ja särava esituse eest.
Laupa põhikool - mõnusa seade rütmika esituse eest.
Nõmme noortemaja vanem rühm - koolielu ausa käsitluse eest.
Vanalinna hariduskolleegiumi Wigla - hea seade ja enesekindla esituse eest.
Karksi-Nuia muusikakooli Tuulepuu - ilusa regivärsilise ballaadi hea ansamblitunnetusega esituse eest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles