Muuseumis näeb uhket aardeleidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Tänasest kuni 30. novembrini näeb Järvamaa muuseumis kahe aasta eest  Kareda vallas Öötla külas põllult leitud peamiselt hõbeehetest koosnevat poole tuhande aasta vanust aardeleidu, mille leidis sealt sama küla mees Aivar Piirsalu.

Et mees oli sealt varemgi paar vana münti leidnud, otsustas ta tavalise metallidetektoriga põllu läbi kammida. Et otsingu tulemusel annab maapõu välja Liivi sõja aegse aarde, ei osanud ta lootagi.


Detektori signaali peale kaevama hakanud Piirsalu leidis aarde umbes 40 cm sügavuselt maapinnast. Selle asemel et ise uurima hakata, millega tegu, teatas Piirsalu leiust muinsuskaitsele, kes saatis kohapeale spetsialistid.


Täna, mil Järvamaa muuseumil täitub 107. tegevusaasta, avataksegi kell 14 näitus «Öötla hõbeaare» ning kohal on ka aarde leidja Aivar Piirsalu ja arheoloog Mari Lõhmus, kes leiu kohta selgitusi jagab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles