Pärnulane tõi haruldase raadio muuseumi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1920ndatest pärit raadio oli peidetud pappkasti, millel olev daatum kandis aastanumbrit 1944. Raadio käib pealt lahti, mis on tolleaegsetele mudelitele iseloomulik.
1920ndatest pärit raadio oli peidetud pappkasti, millel olev daatum kandis aastanumbrit 1944. Raadio käib pealt lahti, mis on tolleaegsetele mudelitele iseloomulik. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Eesti ringhäälingumuuseum sai endale raadio, mille leidis ja kinkis 30ndates aastates mees, kes renoveeris Pärnus 1930ndatel ehitatud maja. «Peidiku, kus pappkastis olnud raadio asus, leidis majaomanik pööningut soojustades,» teadis öelda muuseumi direktor Juhan Sihver.

Et tegemist polnud põlvest põlve edasi antud kinnistuga, pole esialgu ka raadio kohta rohkem teada. Küll on Sihver tänulik, et leidja ei pakkunud väärtuslikku raadiot kokkuostjatele või kollektsionääridele, vaid tuli esimesena muuseumi ja oli valmis raadio muuseumile kinkima. «Sellistest inimestest on võimalik ainult lugu pidada!» sõnas Sihver.
Juhan Sihver oletab, et tegemist on tööstuslikult toodetud raadioga, mis on ilmselt pärit 1920ndate teisest poolest. Raadiote tootmine kasvas välja remonditöökodadest, esimene teadaolev «ametlik» tootja oli Tartu telefonitehas, mis raadioid valmistas litsentsi alusel alates 1924. aastast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles