Müüdid teevad emade elu raskeks

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kui ema oma last armastab, siis muu ei olegi nii oluline,» ütleb kahe poja ema ja psühholoog-nõustaja Silva Ott.
«Kui ema oma last armastab, siis muu ei olegi nii oluline,» ütleb kahe poja ema ja psühholoog-nõustaja Silva Ott. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Meil kõigil on mingisugunegi ettekujutus sellest, milline võiks olla ideaalne ema, mida me ise emaks saades teeme või kindlasti ei tee. Mõnikord erineb tegelikkus mõtisklustest oluliselt.

Inimese alateadlik püüd täiuslikkuse poole toob mõnikord soovitule vastupidise tulemuse. Tahtega olla hea ema lihtsalt pingutatakse üle.
Lääne ühiskonnas levinud kuvandit, mille järgi on iga naine ühtlasi ema või vähemalt soovib saada emaks, täiendab mõtteviis, et täiuslik ema on täielikult lastele pühendunud ja tema roll ongi emaks olemine.


Sellele vaidleb raamatus «Emaarmastus» vastu autor Anatoli Nekrassov, kes väidab, et kõigi hädade põhjus on liigne emaarmastus. «Teeme naistele karuteene, pidades ülimaks naise emarolli. /.../ Alates väikestest perekondlikest arusaamatustest, keerukate sotsiaalsete probleemide ja sõdadeni – see kõik on liigse emaarmastuse põhjustatud situatsioonide spekter,» kirjutab Nekrassov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles