Hirm ajateenistuse ees paneb pea tööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Nii mõnigi noormees on tunnistanud, et on ajateenistusest pääsuks valetanud arstidele ja mõelnud endale külge nii psühholoogilisi kui ka füüsilisi puudusi.

Perearstile tuleb juba varem kurta
Ühel saunapeol rääkisid sõbrad Toomasele huvitavaid lugusid, kuidas pääseda kaitseväest. Toomas mõtles proovida ja tal õnnestuski arstilt niisugused paberid kätte saada.
Toomase soovitust mööda tuleb varakult asjaga tegelema hakata, et perearstil oleks juba ees pikk haiguslugu, mis ei pruugi üldse tõsi olla. «Tuleb käia lihtsalt üle paari kuu kurtmas, et siit on ai-ai ja sealt on oi-oi, ega arst saa kuidagi täpselt teada, kas tegelikult ka valus on,» soovitas ta. «Tuletas meelde, kui tahtsin koolist poppi teha ja arstitõendit oli vaja.» Kui Toomas sai kutse tulla arstlikku komisjoni, oli tal juba perearsti antud paberid kaasas.
Toomas pääses kaitseväest, sest on paberite järgi poolenisti kurt, kuigi kuuleb oivaliselt. «Ei kujutanud ette, mis oleks mind kaheksa kuud ees oodanud,» selgitas ta. «Ma lihtsalt kartsin minna pikaks ajaks tsivilisatsioonist eemale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles