Vaibameistritel fantaasialendu jagus

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naast- ja pindpõimetehnikas saanitekk. Ese kuulus müüja mehe venna naisele Linda Volkile. Tema päris selle oma Väätsal elanud vanavanaemalt, kes kudus vaiba üle saja aasta tagasi.
Naast- ja pindpõimetehnikas saanitekk. Ese kuulus müüja mehe venna naisele Linda Volkile. Tema päris selle oma Väätsal elanud vanavanaemalt, kes kudus vaiba üle saja aasta tagasi. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Killukest Järvamaa vaipade sajanditepikkusest ajaloost näeb interneti vahendusel Eesti Rahva Muuseumi andmebaasis, kust leiab meisterlikke ja fantaasia­rikkaid teoseid.

Umbes 800 aastat tagasi kirjutas Läti Hendrik oma kroonikas, et sõjaretkel võeti Järvamaalt muuhulgas kaasa ka palju vaipu. Seda seika võib nimetada nii Eesti kui ühtlasi Järvamaa vaibaajaloo alguseks.
Eesti Rahva Muuseumi vaibakogus nii vanu esemeid ei ole, vanimad pärinevad 18. sajandist ja uuemad on valmistatud 21. sajandil. Järvamaalt pärit esemeid on 178, neist enim on pärit Türi, Ambla ja Koeru kihelkonnast.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles