Järva-Jaani otsib klaasikunstnik Leinbergi töö edasiviijat

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Leinberg
Ants Leinberg Foto: Kristina Stalionyte

Järva-Jaani vald on valmis alustama läbirääkimisi Karinu klaasikoja klaasikeedu- ja lõõmutusahjude loovutamiseks kunstnikule, kes soovib jätkata seal viimati tegutsenud Ants Leinbergi tööd.

Klaasikunstnik Ants Leinberg lahkus meie hulgast möödunud aasta augustis. Karinu vana meierei, kus Leinberg oma elu viimastel aastatel tegutses, on juba leidnud uue omaniku, kes soovib klaasitootmisseadmetest võimalikult kiiresti vabaneda, vahendas "Aktuaalne kaamera".


Leinbergi toodangu näidised, tööriistad ja väiksemad seadmed on tallel Järva-Jaani muuseumis. Kohalikud inimesed mäletavad Leinbergi ennekõike kui väga head suhtlejat.
"Ta oskas väga hästi rääkida sellest, kuidas ilma kunstioskuseta valmib vedelast kuumast klaasist üks niisugune ese, nagu siin on," meenutas Järva-Jaani muuseumi eestvedaja Silva Kärner.


Järva-Jaani vallavalitsus toimetas Ants Leinbergi poja nõusolekul ühe klaasikeeduahju ja kaks lõõmutusahju kindlasse kohta, sest praegu puudub vallal plaan, mida nendega peale hakata.
"Me näeme ikkagi nii, et Ants Leinbergi kui klaasipuhuja mälestus saaks Järva-Jaani vallas kunagi elustatud," kinnitas Järva-Jaani vallavanem Arto Saar.
Kohalik muuseum plaanib Orina mõisas sisse seada Ants Leinbergi mälestusnurga.


"Sellesse nurgakesse tuleb seesama laud koos pingiga, kus Ants istus, ahjust võetud mulli voolis ja sellest edasi kauneid esemeid hakkas tegema. Ja kui kõik hästi läheb ja leiame ilusa ja hea pildi Antsust, me suurendame selle elusuuruseks ja paneme Antsu oma koha peale pingi peale istuma," rääkis Järva-Jaani kultuurimaja direktor Tuve Kärner.


Klaasikunstnike ühenduse juhataja Kai Kiudsoo-Värv ütles, et kokkuleppe alusel saavad kunstnikud klaasi puhuda Olustvere, Järvakandi ja Tallinna vanalinna klaasikojas ja seda pole just liiga palju.
Ta peab täiesti võimalikuks, et leidub väiketootmisest huvitatud noori klaasikunstnikke ja Leinbergi ahjud leiavad uue omaniku. Igal juhul on Järva-Jaani vald valmis huvilistega läbi rääkima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles