President tõi aastapäevakõnes mureliku näite Paidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Toomas Volmer/VPK

Eile Tartu Vanemuises peetud pidulikul Eesti vabariigi 94. aastapäeva kontserdil ja vastuvõtul arutles president Toomas Hendrik Ilves oma kõnes selle üle, kuidas läheb Eesti riigil, ühiskonnal, igal inimesel.

Küsimuselt, mis saab meie Eesti elust olukorras, kus Euroopa tulevik ei ole kindel, kus USA võib Euroopast välja tõmmata, kus inimesed kolivad Eestist mujale, läks ta üle küsimusele, mis saab Eesti elust väljaspool suuri linnu.
President tunnistas oma muret selle pärast, et soovist teha asju ratsionaalselt, optimeeritult ja säästlikult, on kahe silma vahele jäänud see, et riik kolib maalt ära. Selle ilmekaks näiteks tõi ta Eestimaa südame Paide.
„Kui Paide elanikul on asja päästekeskusse, politseiprefektuuri, keskkonnainspektsiooni, ringkonnaprokuratuuri, maakohtusse või maksu- ja tolliametisse, peab ta sõitma Pärnusse. Kui tal on asja sotsiaalkindlustusametisse, pensioniametisse, keskkonnaametisse või terviseametisse, on tema keskus Tallinnas. Aga maanteeameti ja kaitseväeteenistuse küsimustes on regionaalne kontor hoopis Jõhvis,“ loetles Ilves. „See kõik kokku on paradoks, mis osutab, kuidas iga ametkonna soov teha oma asju endale kõige ratsionaalsemalt, kaotab riigi keset riiki justkui ära. Ja Paidesse, muide on jäänud vaid töötukassa kontor.“
Ilves rõhutas, et kõige selle juures pole tegemist ei valdade piiride muutmisega ega eelarve mahtudega, vaid lihtsalt sellega, kuidas me organiseerime oma riiki ja kas me arvestame oma kodanikega. „Enamgi veel: kui haldusreformi ei soovita teha süsteemselt ja juhitult, siis elu paratamatus viib selle läbi ikkagi ja juhitamatult, kusjuures silmas ei peeta mitte kodaniku, vaid kõikvõimalikke ametkondlikke huve,“ lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles