Türi vallavanem soovitab riigikogu liikmetel tagasi astuda

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Vahtramäe (vasakul) ja Aivo Prüssel
Üllar Vahtramäe (vasakul) ja Aivo Prüssel Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Türi vallavanem Aivo Prüssel kirjutab Türi-teemalises ajaveebis avaldatud arvamusloos, et endal palka tõstnud parlamendiliikmed peaksid valijate ees vabandama ja oma kohast loobuma.

Kell kaks laupäeva öösel vastu pühapäeva on Aivo Prüssel ajaveebi üles riputanud arvamusloo, kus kritiseerib parlamendi liikmete suurt palka ja arvutab, kui palju saaks selle raha eest õpetajatel palka tõsta. «Tuleb välja, et otsuse riigikogu liikmete palga tõstmise kohta on teinud inimesed, kes ka praegu riigikogus otsuseid vastu võtavad. Mina küll ei usu, et näiteks Kaia Iva ei teadnud, mille poolt ta hääletas,» kirjutab Prüssel. «Mõistlik oleks valijate (sealhulgas õpetajate) ees vabandada, veel parem oleks riigikogu liikme kohast loobuda.»

Järva Teataja küsis kolmelt Järvamaalt valitud riigikogu liikmelt, kes kuulusid ka parlamendi eelmisse koosseisu, kas nad on nõus valijate ees vabandama ja Toompealt lahkuma.
Keegi neist kolmest ei näinud põhjust vabandamiseks ega tagasiastumiseks.
Kõige kiiremini vastas Prüsseli kriitikale Sotsiaaldemokraatiku erakonna (SDE) esimees, riigikogu liige Sven Mikser, kes selgitas, et ametipalkade seaduse lõpphääletus toimus 16. detsembril 2009 ning selle poolt hääletasid Reformierakond, Keskerakond ja Rahvaliit. Sotsiaaldemokraadid hääletusel ei osalenud ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) hääletas vastu. «Tänased riigikogu liikmed on oma mandaadi aga saanud enam kui aasta pärast selle seaduse vastu võtmist,» ütles ta.

IRLi liige Kaia Iva selgitas, et vastupidiselt Prüsseli süüdistusele hääletas tema selle seaduseelnõu vastu. «Just sellise soovituse andsid mulle ka IRLi Türi osakonna liikmed,» sõnas ta.
Iva lisas, et kui palgatõusust rääkida, siis võib näiteks tuua ka Türi vallavanema: eelmisel aastal oli vallavanema põhipalk 1624 eurot, selle aasta algul tõusis see 177 eurot ehk 11% ja on kokku 1801 eurot. «Vallavanema palgale lisandub ka igakuine lisatasu 270 eurot, mis samuti tegi sel aastal läbi 26eurose tõusu. Ehk tasub ka seda kriitilise pilguga vaadata,» arutles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles