Tere tootmishoonest viiakse politsei valve all minema juustuliin

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Täna hommikul saabus kohtutäitur Virge Välb koos mitme veoauto, kopa ja tõstukiga Tere Paide tootmishoone (endine Paide piimakombinaat) juurde, et viia sealt ära Oliver Kruuda firmale Valmetek Invest kuulunud juustuliin, mille maksumus ulatub poole miljoni euroni.

Tere väravas seisis Valmetek Investi esindaja Aivo Pärn, kes aga ei lubanud masinaid territooriumile. Piimatööstuse vara kaitseks olid kohale kutsutud ka politseinikud.

Ligi paar tundi kestnud arutluse tulemusel lubati kohtutäitur Välb koos tehnikaga ja hiljuti kõnealuse juustuliini enampakkumiselt ostnud ärimees Rainer Nisu Tere territooriumile ning nad hakkasid juustuliini masinatele laadima.

Kohtutäitur Virge Välb ütles, et tema ei saa kommenteerida juhtunut pikemalt, kui et võtab ettevõtte vara enda hoiu alla.

Rainer Nisu selgitas, et osales Valmetek Investi vara sundmüügi enampakkumises ja võitis selle, kuid ei saa nüüd oma vara kätte.

Valmetek Investi esindaja Aivo Pärn heitis kohtutäiturile ette, et too sisenes Tere territooriumile juba eile ja lõhuti lahti uks, mille taga juustuliin asub.

Pärn selgitas, et seda juustuliini puudutab kohtuprotsess alles kestab, mistõttu ta ei mõista, miks on tarvis juustuliin kuhugi vedada, sama hästi võiks see ka Tere territooriumil seista.

Kui ennelõunal kohtutäituri tellitud tõstuk Tere hoonesse sõitis ja hakati kaupa autodele laadima, uskus Pärn, et seadmete vedu võib kesta päevi.

Tere Paide tootmise juhataja Kristiina Kibe kinnitas, et juustuliin on seisnud aastaid kasutult ja Paides see tootmist kuidagi ei mõjuta. «Meil käib töö samamoodi edasi,» sõnas ta.

13. juuli Äripäev kirjutab, et juustutootmise seadmete endale jätmiseks püüdis Tere juhtkond sundenampakkumises osalejaid laiali hirmutada. Kui julge ostja ikkagi leidus, keeldus Tere seadmeid üle andmast ning meelitas kohtutäituri enda poolele.

30. mail oli Oliver Kruuda asutatud ettevõtte Valmetek Invest seadmete sundmüük enampakkumise korras. Valmetek võlgneb maksuametile peaaegu 1,2 miljonit eurot. Enampakkumisest võttis osa ka Tere juhataja Ülo Kivine.
Enampakkumise võitja Rainer Nisu selgitusel korraldati enampakkumine raha tagastamiseks maksu- ja tolliametile. Nisu ostis juustutootmisseadmed 32 000 euroga. Seadmete alghind oli 6400 eurot.

Nisu peamine vastane oli Tere AS, mis andis alla alles pärast seda, kui ettevõtte 31 000-eurone pakkumine oli üle löödud.

Nisu konsultandi Jevgeni Drazdauskase selgitusel ütles Tere ASi esindaja Ülo Kivine viis minutit enne enampakkumise algust, et müüdavale varale on seatud pandiõigus ning Tere annab seadmed ostjale üle siis, kui Valmetek Invest kustutab 100 223,64 euro suuruse võla.
Selline võlg olevat tekkinud kasutuseta seisvate tootmisseadmete hoiulepingust. Keegi pole salapärast hoiulepingut näinud. «Tekib tunne, et see on sõlmitud tagantjärele,» ütles Nisu. «Arvan, et nad ise mõtlesid pandiõiguse välja, et ostjad ära hirmutada ja saada seadmed stardihinnaga 6400 eurot. Nad tahtsid seadmed endale jätta.»

Lisatud video Järva Teataja Facebooki lehel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles