Paides süüdati küüditatute mälestuseks 720 küünalt

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Täna keskpäeval süüdati Paides Murtud Rukkilille mälestusmärgi juures 720 küünalt mälestamaks kõiki võõrvõimude repressioonide ohvreid.

Küüditatute mälestuseks panid mälestusmärgile lillekorvid Paide linnapea Kaido Ivask, linnavolikogu esimees Kersti Sarapuu ja Järva maavanem Tiina Oraste.


Murtud Rukkilille Ühingu juhi Enno Uibo sõnul soovis ühing juuniküüditamise 70. aastapäeva tähistada seekord Paides, kuna just siin avati 2004. aastal skulptor Villu Rooba loodud ning kõikidele represseeritutele pühendatud Murtud Rukkilille mälestuskivi ning toimust esimest korda üritus „Rõhutud Aegade Päev“.


14. juuni 1941 oli eesti rahva ajaloos üks mustemaid päevi, mil nõukogude võimud lahutasid väevõimuga kodumaast 10 000 inimest sülelastest vanuriteni. Märtsiküüditamine kaheksa aastat hiljem sundis oma kodumaalt lahkuma ning Siberi teed ette võtma üle 20 000 inimese.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles