Järvamaa noored kirjutasid võidukaid esseid

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Sitska arvestas ka oma ema Siiri Sitska arvamusega, kelle meelest oli essee tõepoolest hea.
Birgit Sitska arvestas ka oma ema Siiri Sitska arvamusega, kelle meelest oli essee tõepoolest hea. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kampaania «Joome poole vähem» kestel korraldatud alkoholi- ja tubakateemalise esseekonkursi võitjate seas on ka Heigo Tornik ja Birgit Sitska Paide gümnaasiumist ning Enel Tubin Aravete keskkoolist.

Jaanuaris kutsus Terve Eesti sihtasutus üles noori kirjutama, missugune võiks olla Eesti, kus ei suitsetata  ja juuakse praegusest poole vähem. Võistlustööd jagunesid kahte vanuseklassi (V–VIII ja IX–XII klass).

Esseekonkursi eesmärk oli julgustada põhikooli- ja keskkoolinoori kujutlema, milline oleks ühiskond, kus alkoholitarbimine ja suitsetamine on tabu, mitte norm, ning arutlema, kuidas alkoholi ja suitsu abita sõpru leida, stressi maandada ja ellu põnevust tuua. Hindamisel läks peaasjalikult arvesse seisukohtade argumenteeritus.

Paide gümnaasiumi abiturient Birgit Sitska ütles, et nägi konkursi üleskutset Facebookis ja tundis kohe, et sel teemal on hea kirjutada ja oma arvamust avaldada. «Võtsin seda kui ettevalmistust lõpukirjandiks,» märkis ta.

Sitska kirjutas teemal «Milline oleks Eesti, kus keegi ei suitsetaks». Seda teemat eelistas ta põhjusel, et ei suitseta ise ja talle ei meeldi ka, et noored seda liiga kergel käel teevad. 

Esseele andis enne konkursile saatmist oma kiitva hinnangu ka Paide gümnaasiumi eesti keele ja kirjandusõpetaja Ülle Rohtma.

Konkursis žüriisse kuulusid programmi Noored Kooli vilistlane Triin Noorkõiv, väitleja ja SpeakSmarti arendusjuht Margo Loor ning arhitekt ja riigikogu liige Yoko Alender.

Alendri hinnangul leidus 30 üle Eesti laekunud essee hulgas huvitavaid ja häid mõtteid, kuid paljud autorid ei osatud läbivalt teemale keskenduda ning olid seetõttu nii-öelda laiali valgunud. «Võitjate sõelumisel pidasime silmas argumenteeritust, uusi lahendusi ja omapära, aga ka lihtsalt seda, kui paeluvalt oli osatud oma mõtteid paberile panna,» selgitas ta.

Nelja parimaiks tunnistatud  essee autorid saavad autasuks tahvelarvuti.

Võitjate esseed avaldatakse «Joome poole vähem!» kampaania kodulehe blogis aadressil www.poolevähem.ee/blogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles