Eesti juubeliks soetatakse lastele uusi pille

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaushalya (vokaal, viiul, harmoonium, basskitarr, löökriistad, kalimba)
Kadi Uibo (vokaal, harmoonium, löökriistad, kalimba)
Aleksander Kardaš (džembe, tabla jm löökriistad, basskitarr, vokaal)
Kaushalya (vokaal, viiul, harmoonium, basskitarr, löökriistad, kalimba) Kadi Uibo (vokaal, harmoonium, löökriistad, kalimba) Aleksander Kardaš (džembe, tabla jm löökriistad, basskitarr, vokaal) Foto: Kirtana Rasa's Photos

8. aprillini saavad muusikaõpet pakkuvad asutused taas esitada taotlusi pillide ostmiseks lastele. Taotlusvoor on osa EV100 ühiskingitusest „Igal lapsel oma pill“, mille eesmärk on vabariigi juubeliks Eesti inimeste, riigi ja ettevõtjate abil soetada lastele ja noortele muusikaõppeks vajalikke pille.

Maestro Tõnu Kaljuste sõnul on meie muusikatraditsioonide kestmiseks ülioluline, et leitaks raha laste pilliõppeks. Just tema ettepanekust sündis EV100 ühiskingitus „Igal lapsel oma pill“ , mille raames soetatakse nelja aasta jooksul muusikaasutustele uusi pille. Muusikaasutuste endi hinnangul oleks muusikaõppe jätkumiseks lähiaastatel vaja soetada tuhandeid pille, et muusika kõlaks Eestis ka aastate pärast. Paljud praegu kasutuses olevad pillid on vanad, sageli jääb mõne pilliliigi õpe tahaplaanile, sest õppeasutustel napib raha kallite pillide ostmiseks.  

Vajadust uute pillide järgi kinnitas suur huvi esimese „Igal lapsel oma pill“ taotlusvooru vastu eelmisel aastal, kuhu laekus taotlusi kolm ja pool korda rohkem planeeritust. Mullu eraldati toetusi 121 asutusele 268 pilli ostmiseks kogusummas 196 869 eurot. Tänavu toetatakse pillide ostmist vähemalt 250 tuhande euroga.

Taotlusi pillide soetamiseks saavad esitada kõik muusikaõpet pakkuvad asutused .“Sel aastal ootame taotlusi ka lasteaedadelt. On väga oluline, et laste kokkupuude pillimänguga algaks võimalikult vara,” ütles “Igal lapsel oma pill” projektijuht Allan Tamme.

Ühiskingituse eestvedajad kutsuvad Eesti inimesi appi toetama pillide ostmist lastele. Selleks saab helistada telefonile 9005505 või osta „Igal lapsel oma pill“  toetuspileti Piletilevi keskkonnast.

Koostöös Hooandjaga avati spetsiaalne ühisrahastuskeskkond pill.hooandja.ee, kus on võimalik muusikaõpet pakkuvatel asutustel teada anda oma pillisoovidest. Praegu on sinna pillisoovid oodatud, hiljem kutsume kõiki neile hoogu andma, selgitas Tamme.

Ühiskingituse eestvedajad on Eesti Muusikakoolide Liit, Eesti Puhkpillimuusika Ühing, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Eesti Rütmimuusika Hariduse Liit, Eesti Sümfooniaorkestrite Liit ja Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond.

Kogu info ühiskingituse “Igal lapsel oma pill” kohta on leitav veebilehelt www.ev100.ee.

Aastal 2018 täitub Eestil sada aastat riigi loomisest. Eesti ootab oma 100.sünnipäevaks kingitusi, mis teevad meie kõigi elu paremaks ja millest saavad rõõmu tunda ka järgmised põlvkonnad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles