Kruusateed lähevad veoautodele lukku

Tiit Reinberg
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aukus kruusatee
Aukus kruusatee Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Isegi kauased omavalitsusjuhid ei mäleta, et oleksid kunagi pidanud vastlapäevaks kruusateedele massipiirangumärke üles panema, kuid tänavu pole sellest pääsu.

Türi vallavalitsus andis juba möödunud nädalal teada, et 12 teelõigul piiratakse ajutiselt liiklust sõidukitele, mille kogukaal võib teepinda kahjustada.

Türi vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Urmas Kupp ütles, et ei mäleta, millal on varem tulnud  veebruari alguses massipiirangumärke üles seada.

Kupp selgitas, et kuigi tänavu on olnud ka pakast, siis teed pole lõpuni külmunud ja viimaste nädalate soe on teid pehmendanud.

Kupp ei teadnud öelda, kas raskeveokid on juba kusagil teid oluliselt kahjustanud või mitte. «Metsaveofirmad on vastutustundlikumaks muutunud ja vaatavad ka ise, et teid ei kahjustaks,» sõnas ta.

Kupp lisas, et piirangud mõjutavadki kõige rohkem metsaveofirmasid ja nende tööd ei taha vallavalitsus seisma panna. «Leiame kompromissi, kuid on tähtis, et teame, kes seal sõidab, sest teed kahjustades peab kahju tekitaja selle hüvitama,» lausus ta.

Paide vallavanem Veljo Tammik ütles, et nemadki piiravad lähiajal raskete sõidukite liikumist vallale kuuluvatel teedel. «Märgid tulevad sinna, kus seda on vaja,» lisas ta.

Tammik ütles, et kui ilmateadet vaadata, võib teede olukord kiiresti halveneda, sest soojakraadidest hullem on praegune vihm, lörts ja lumi, mis järgmisel päeval jälle sulama hakkab.

Tammik kinnitas, et ka Paide vallavalitsus soovib vedajatega mõistlikku koostööd teha. «Kui tuleb ikka silo vedada, siis me ei saa lehmi nälga jätta,» lisas ta.

Kui aastaid tagasi loobiti ülesseatud märke kraavi või neist ei tehtud lihtsalt välja, siis viimastel aastatel on Tammiku teada kord majas olnud. «Eks vedajad teavad, et kui nad lõhuvad teed, siis peavad pärast ise kulud kandma, ja see on kallis töö,» sõnas ta.

Nii Tammik kui ka Kupp kinnitasid, et kui lähiajal peaks külm jälle võimust võtma, siis võetakse piirangumärgid maha ja need tulevad tagasi tavapäraselt kevadisel ajal.

ASi Järva Teed juhataja Peep Õun ütles, et seitse või kaheksa aastat tagasi oli samuti vesine talv, kui kruusateed muutusid kohati niisuguseks, et sõiduautoga oli neid raske läbida.

Õun selgitas, et viimased päevad on teehooldajatele väga rasked olnud, sest talve- ja kevadilmad vahelduvad ning raskendavad libedusetõrjet. Õun tõi näite, et reedel käisid teehooldusmasinad Tallinna–Tartu maanteel neli korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles