PRIA miljonid jõudsid maakonna põllumeesteni

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Möödunud aasta kevadel said põllumehed ja loomapidajad taotleda kaheksat liiki uusi otsetoetusi ning nüüd on PRIA-l ka otsused ja väljamaksed tehtud: kokku määrati toetusteks 110 836 297 eurot.

Tingimused toetuste saamiseks olid varasemaga võrreldes palju muutunud ning mitu toetuseliiki päris uued. Suurim sihtgrupp on  14 836 ühtse pindalatoetuse  (ÜPT) saajat, kellele määrati ligi 72,6 mln eurot 929 136 hektari hooldamiseks.  „Paljud ÜPT saajad avastasid alles makse laekumise aegu, et tänavu oli ÜPT ühikumäär varasemast madalam, aga lisaks ÜPTle maksti sama maa kohta ka kliimat ja keskkonda säästvate põllumajandustavade ehk nn rohestamise toetust,“  selgitas otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trell suurimat muudatust.

„Kõige ilmekamalt näitab aastate lõikes taotlemiste mahtu just ÜPT pinna ja taotlejate arvude dünaamika,“ ütles Trell. „Võrreldes 2014. aastaga on 2015. aastal ÜPT pind praktiliselt samaks jäänud. Toetusesaajaid on küll paarisaja võrra vähem, aga seda põhjustab väiketootjatele mõeldud uue toetuse rakendumine: seda ei maksta samaaegselt ÜPTga.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles