Naine lõi maal elamiseks endale töökoha

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi valda Kabalasse elukaaslase juurde elama asunud Vivika Kipper mõistis, et paremaks äraelamiseks on tal vaja endale ise töökoht luua, ja nii lõikabki ta nüüd enda rajatud Vika Ilutoas juukseid.
Türi valda Kabalasse elukaaslase juurde elama asunud Vivika Kipper mõistis, et paremaks äraelamiseks on tal vaja endale ise töökoht luua, ja nii lõikabki ta nüüd enda rajatud Vika Ilutoas juukseid. Foto: Dmitri Kotjuh

Väikse lapsega külla elukaaslase juurde elama tulnud naine otsustas õppida selgeks ameti, millega ta saab ise endale tööandjaks olla.

Türi valda Kabalasse elukaaslase juurde elama asunud Vivika Kipper mõistis, et paremaks äraelamiseks peab ta endale ise töökoha tegema.

Leida maakohas kodu lähedal sellist kohta, kus saad lapse kõrvalt tööl käia, on päris raske. Et juukseid sättida oli Kipperile juba noorena meeldinud, tuligi mõte õppida juuksuriks. Küsitluse teel uuris Kipper, kuivõrd on juuksurit Kabalasse tarvis.

Juuksur oli külla oodatud

Selgus, et vähemalt pooled üle 400 elanikuga külast on juuksurit ootamas. Nii läkski Kipper töötukassa vahendusel õppima lasteaia suuremas rühmas käiva lapse kõrvalt Tallinna iluteenuste erakooli. «Mulle seal väga meeldis ja kui selle lõpetades sain ettevõtlusega alustamiseks toetust, lõingi Kabalasse Vika Ilutoa,» lausus ta.

Türi vallavalitsus andis Vivika Kipperile ruumi, kus ta toetuseks saadud 4200 euro eest tegi koos ehitusteadmistega elukaaslase abil remondi ja ostis sisse kõik juuksuritöö vahendid.

Nüüd on Vivika Kipper juba üle kuu aja lõiganud laste, naiste ja meeste juukseid ning teinud ilusaks naiste silmi ja kulme.

Kipperil läheb edukamalt, kui ta julges arvata toetuse saamiseks koostatud äriplaanis. «Kõik oleme rahul. Mul on kodulähedane töökoht, kus saan oma tööaega reguleerida, ja kliente tuleb ka iga päevaga juurde. Seni on tööd olnud palju ja info minu teenusest on levinud juba Kabalast kaugemale,» lausus ta.

Rahvast käib Kipperi juures nii Suure-Jaanist, Põltsamaalt kui ka Viljandist, Paidest ja Türilt. Neist mõnigi on Kipperile täitsa võõras, aga leidnud teavet tema kohta Facebooki kaudu. «Teen tööd, mida armastan, ja nii ei tea ma ka konkurentsi peljata. Klient tuleb ikka hea teenuse juurde tagasi, seetõttu püüan teha oma tööd hästi ja südamega,» lausus ta.

Nii julgeb Kipper unistada vaid helgest tulevikust, kus näeb ennast viie aasta pärast Kabalas ilusalongi perenaisena. «Meid töötab siin siis juba rohkem ja koos pakume mitut iluteenust,» sõnas ta.

Eelmise aasta detsembri keskpaigas uksed avanud Vika Ilutuba asub Kabala perearstiga samas majas.

Uue juuksuri kätt käis proovimas ka Kabala raamatukoguhoidja Ulvi Praks. Ta mäletas, et ka paarkümmend aastat tagasi käis külla juuksur ja mõne aasta eest sai Kabalas juukseid lõigata ainult kokkulepitud päevadel.

Ka maanaine tahab ilus olla

Nii on Prakski aastaid ühitanud juuksurisse käigud asjatoimetustega Türil. «Kui nüüd saab jälle oma külas juukseid lõigata, tuleb ju ära proovida,» ütles ta.

Ka Praks on seda meelt, et hea teenuse järele Kabalas vajadust jagub. «Vivika on noor hakkaja naine. See, kuidas ta siit rongiga Tallinna juuksuriks õppima käis, väärib juba tunnustust. Minule tehtud lõikus ja soeng näitavad küll, et ta teeb oma tööd samamoodi südamega,» lausus ta.

Neljandat kuud Ambla kultuurimajas tegutseva ilusalongi Pärlituba juhataja Gerli Velliste sõnas, et iga päevaga saab talle aina selgemaks, et ka maal tahavad naised ilusad olla. «Kliente jagub ja tuleb aina juurde,» sõnas ta.

Velliste julgustas naisi maal iluteenuseid pakkuma. «Muidugi tuleb muudkui edasi õppida ja pakkuda aina uut, kuid karta ei tasu midagi. Minul läheb ettevõtmine tõusujoones, küll läheb teistel ka,» lausus ta.

KOMMENTAAR

Saima Piisner

Järvamaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultant

Igal aastal alustab tegevust 200–250 ettevõtet. Ettevõtjale on omane näha ümbritsevas keskkonnas ärivõimalusi, mida ülejäänud inimesed ei märka, ei mõista või pole mingil muul põhjusel valmis teoks tegema (initsiatiivi puudumine, riski kartus, hirm avaliku arvamuse ees).

Ettevõtjate edukusel tugineb paljuski ka maakonna areng.

Ettevõtlik inimene valib tihti ettevõtjakarjääri palgatöö asemel. Selliseks inimeseks pean ka Vivika Kipperit, kellel oli julgust ja pealehakkamist luua endale töökoht maapiirkonnas, kus inimeste arv väheneb.

Tema tegevus aitab kindlasti kaasa Kabala piirkonna arengule. Usun, et paljud kohalikud inimesed leiavad tee tema juurde, sest ta on iseloomult soe ja sõbralik ning laialdaste oskustega.

Vivika Kipper suudab ettevõtjana seada endale eesmärke ning neid särasilmselt ja meeldiva kergusega ellu viia. Selle ettevõtte loomine oli üks tema unistusi, mis on teoks saanud.

Hoian pöialt, et Kabala piirkonna inimesed märkavad teda ja ning soovivad tema teenuseid tarbida, ainult nii suudab ettevõtja olla elujõuline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles