Selgus Järvamaa aasta tegu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 13 Koerus Aruküla mõisas alanud tseremoonial selgus Järvamaa Aasta Tegu 2015. Ligi kuu aega kestnud rahvahääletuse tulemusel edestas võitja teisi vaid kümne häälega.

Rahvas sai hääletada 11 kandidaadi vahel. Esikolmikusse jõudsid Türi linna remonditud tänavad ja ringristmik, Koigi lennuvälja kasutuselevõtt ja Aruküla mõisa ennistus, mis osutuski võitjaks.

Ametlikult 18. septembril jälle uksed avanud Koeru keskkooli algklasside õppehoone läbis alates 2014. aasta maist põhjaliku uuenduskuuri.

17. sajandi esimeses pooles asutatud  muinsuskaitsealuse Aruküla mõisa renoveerimist rahastati ligi miljoni euroga  EMP finantsmehhanismi 2009–14 programmist «Mõisakoolid – säilitamine läbi kasutamise», millele lisandus omaniku omaosalus.

Aruküla mõisa eripäraks ja huviväärsuseks on saanud ennistuse käigus krohvi alt vabastatud ja praegu nähtavad historitsistlikud seinamaalingud, mis annavad uhke klassitsistliku välisilmega mõisa seni tagasihoidlikuks peetud sisekujundusele suure väärtuse.

Peatöövõtja oli Tarrest LT. Mõisa omanik on Koeru vald.

Järva Teataja peatoimetaja Tiit Reinbergi hinnangul võis Aruküla mõisa võitu mõneti oodata, sest Koeru on aasta teo hääletusel aastaid silma paistnud sellega, et nad omasid toetavad. «Järvamaa aasta teo nominentide hulgas on varemgi olnud ennistatud mõisaid, näiteks Koigi, Laupa, Väätsa, ning see juba iseenesest peegeldab väikekoolide sümboliks olevate mõisakoolide elujõudu ja tähtsust kogukonnale. Oleks vale öelda, et maakoolid on hääbumas,» lausus ta.

Viimasel kahel aastal on aasta teo tiitli noppinud ühistegevused: eelmisel aastal Koeru õpilasfirma võit üle-eestilisel ettevõtluskonkusil, aasta varem arvamusfestival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles