Uus söögikoht pakub asendust kartulile ja kastmele

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Teete nüüd meile reklaami ja uudistama tulevad suured massid. Tahame, et meid leiavad tasa ja targu üles ikka need, kellele meeldib meie tehtud toit. Ruumigi on siin ju ainult kuni 15 inimesele!»

Nii võttis ajakirjanikke vastu üks Paide Wabalinna majas aasta algusest avatud Waba kohviku eestvedajatest Ave-Triin Eidemiller.

Toiduaineid tuleb osta poest

Söömas teavad Tallinna tänavas asuvas Wabalinna majas käia nendega koostööd teinud või tegevad inimesed, asutused ja organisatsioonid. Neile saadetakse iga päeva hommiku poole menüü kas e-kirja teel või Facebooki kaudu. Nii teavad kohvikupidajaid kõiki tulijaid nägupidi.

Veel satub võõraid kohvikusse lõunat sööma harva. Üleeile oli iseteenindamisega kohviku menüüs  brokolipüreesupp, millele sai lisada soovi järgi seemneid, oliivõli ja sinki.

Supi kõrvale sobis hästi värskelt küpsetatud sepikuviil koduvõiga. Vett sai võtta vabalt, mahla, kohvi ja tee eest tuli maksta. Teise roa, kikerhernekarri tõi Ave-Triin Eidemiller lauda.

«Teen siin toite koos Kristine Saarega. Oleme mõlemad kodused oma pere kokad, omandanud teadmisi  kokakursustel. Teeme selliseid toite, mis meile meeldivad, ehk tutvustame erinevaid toiduaineid, et näidata, kuidas lisaks lihale-kartulile saab maitsvat toitu valmistada ka taimedest,» selgitas ta. «Kumbki meist pole täistaimetoitlane ja mitut toiduainetki ostame poest.»

Aastajagu päevi valmistasid Eidemiller ja Saar lõunasööki vaid oma maja rahvale ja tuttavatele. Laiemalt hakkasid nad seda tegema alles aasta algul.

Road valmivad kohapeal

Julgustust selleks andis Paide linnapea jõuluvastuvõtulaua edukus. «Kui vastuvõtule kutsutud nii-öelda tavainimesed sõid kõik meie tavatoidule alternatiivi pakkuvad hõrgutised ära, siis mõtlesime, et proovime. Kuid tõesti tahame areneda tasa ja targu ega oota kohvikusse lõunatama kohe suuri masse,» lausus Eidemiller.

Sööjaid on kella 12st 15ni avatud kohvikus mõni päev üle kümne, teinekord rohkemgi ja seda peavad Eidemiller ja Saar alguse kohta väga heaks.

Wabalinna maja eesruumis paiknevas kohvikus on kohti viie laua taga 17. Kõrvalruumi suure laua taha mahub sööjaid heal juhul kuus kuni kaheksa.

Lõunasöögile võiks Eidemilleri unistustes käia inimesi 30 ringis, sest siis tasuks söögitegemine juba end äragi. Kristine Saar lisas, et lõunasöökide kõrval on nad valmis katma pidulauda majas tehtavatele seltskonnaüritustelegi. «Nii tore, kui meiega ühiste toiduhuvidega seltskonnad peavad siin koosviibimisi ning meie katame neile laua hea ja paremaga,» lausus ta.

Toitu valmistavad nad kohapeal köögis ja iga päev katsetavad ka millegi uuega. Nii oli kolmapäeval esimest korda menüüs kikerhernekarri ning magustoiduks šokolaadikook pähklite ja jõhvikatega.

Kook oli sündinud Eidemilleri peas kokkamise käigus retsepti täiendades. «Kristinele meeldib rohkem katsetada soolaste toitude, mulle magusroogadega,» lisas Eidemiller. Paide linnavalitsuse ametnik Maarit Nõmm sõnas, et on kohvikus juba teist korda ja tuleb siia just  erilist maitseelamust kogema. «Päris iga päev ma ligi viie euro eest lõunasööki endale lubada ei saa, kuid tänast kikerhernekarrit ja kohupiimakooki pidin tulema maitsma. Väga head olid,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles