Üks paidelane pajatab kommide järgi magusatööstuse lugu

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiir Kruusmann näitab Järvamaa muuseumis oleval näitusel oma eestiaegsete kommipaberite kogu vanimat asukat, C. Lemanski kommitööstuse pakkepaberit, mis tema teada on kindlasti üle saja aasta vana.
Tiir Kruusmann näitab Järvamaa muuseumis oleval näitusel oma eestiaegsete kommipaberite kogu vanimat asukat, C. Lemanski kommitööstuse pakkepaberit, mis tema teada on kindlasti üle saja aasta vana. Foto: Dmitri Kotjuh

Kes poleks plikapõlves värvilisi kommipabereid kogunud või nendega mänginud, aga kui seda teeb 50ndates meesterahvas, peab selles olema midagi tõsist. Ongi. Vähemalt paidelase Tiit Kruusmanni tuhandetesse ulatuva kogu puhul.

Veel viimaseid päevi on Järvamaa muuseumi näitusesaalis väljas Tiit Kruusmanni kogutud kommipaberid ja -pakendid. Muuseumi soovil peamiselt jõulu- ja talveteemalised. Esimese Eesti Vabariigi aegsete vabrikute toodang.

Nagu ta ise ütleb, on esindatud terve Eesti Kilingi-Nõmmest Narvani ja Petserist Kuressaareni, rääkimata Tallinnast ja Paidestki. Kokku umbes 120 ettevõtet. Kokku umbes 300 eset. «Keegi on kuskil öelnud, et suur on kogu siis, kui esemeid on rohkem kui tuhat, minu kommitööstuse ajalooliste esemete – karbid, kasti, kommipaberid, dokumendid – kogu on kolm korda suurem ja peaks olema Eestis üks suuremaid,» hindab Kruusmann. «Aga minul on kogu kupatusest, mis üldse välja anti, ehk ainult viis protsenti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles