1600 metssiga leidis jaanuariks kuuli või haavlite ees oma lõpu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimehed küttisid Paljassaares metssigu.
Jahimehed küttisid Paljassaares metssigu. Foto: Jaanus Lensment

Jahimehed on jaanuarikuu alguse seisuga küttinud 21 427 metssiga ehk 72% ettenähtud mahust. Järvamaal oli ettenähtud 2400 metsseast aasta alguseks kütitud 1624 looma, mis teeb 68%.

„Esitatud küttimistulemuste alusel võib järeldada, et küttimiskvoodi tähtaegse täitmisega võib tekkida raskusi jahipiirkondades, kus sigade aafrika katk on vähendanud metssigade arvukust. Siiski oleme lootusrikkad limiidi täitmise osas, kuna küttimist soodustavad lisameetmed ja värske lumekate kindlasti lihtsustavad metssigade leidmist ning küttimist. Nimelt kinnitasime jahiseadusest tuleneva võimaluse küttida metssigu seisvast sõidukist ning kunstliku valgusallika abil 6. jaanuarist 2016 kuni järgmise jahiaasta lõpuni 28. veebruaril 2017,“ lausus Keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Jaanus Kala. Tema sõnul on sõidukites lasu sooritamiseks parem vaateväli, kuna kütt asub maapinnast kõrgemal ning kunstliku valgusallika kasutamine aitab täpsemalt küttida hämaratel talvepäevadel, mil loomulikku valgust napib.

Küttimisstruktuurist ja -mahust kinnipidamine on vajalik selleks, et oleks võimalik langetada metssigade arvukust kiires tempos ning seeläbi tagada seakatku hääbumine looduses ning vältida edasist majanduslikku kahju. Kõige olulisemaks edu saavutamise eelduseks on hea koostöö jahimeestega ning nende operatiivne info nii kütitud kui katku surnud sigade arvukuse kohta, mille alusel saab vajadusel korrigeerida küttimismahtusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles