Kultuurikeskuses avatakse idamaailmast inspireeritud näitus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paide kultuurikeskus

Neljapäeval kell 16.30 avatakse Paide kultuurikeskuses Leho Rubise näituse „Pairidaeza“ ja toimub näituse tausta avav loeng.

Vana-Pärsia sõna pairidaeza (piiratud aed) vihjab näituse kontekstis mitmetähenduslikule ideaalmaailmale, milles Pärsia luulest laenatud mõistepaar „poeet ja kaunitar“ on aluseks kahele maaligrupile. Erinevaid teadvusseisundeid esindavad figuurid väljendavad intensiivset janu, et vabaneda inimesele olemuslikust poolikust enesetundest. Igatsust väljendamatu järele kannab ka teine kujundite kimp, mis seostub ekstaasiga – muusikainstrument, veinianum jmt. Pildikeele oluliseks osaks on ka luuletekstid (Rumi, autori looming jt). Figuure ühendab uut ruumi loova taustana arabesk. Näitust saadab Kaido Kirikmäe heliteos.

TEGIJAD

LEHO RUBIS on  kunstnik ja muusik, kelle looming on Tartu Ülikooli maaliosakonna lõpetamise järel (2001a.) kulgenud kahe traditsiooni, euroopa ja aasia visuaalkultuuri, mõjuväljas. Kunstniku viimaste aastate olulisemad isiknäitused on toimunud mitmetes oriendi keskustes – Kairo, Delhi, Assam. 

KAIDO KIRIKMÄE on muusikat loonud alates 1990. aastast, alustades psühhedeelilise rock-muusikaga, mille juurest edasi liikudes leidis end peagi eksperimentaal/elektrooniliste kõlapiltide vahendajana.

Ta on siiani avaldanud lisaks kahele sooloalbumile hulganisti loomingut erinevatel kogumikplaatidel, tema muusika on kõlanud nii kunstinäitustel kui loodussaadete taustaks.

Sooloesinejana on Kirikmäe andnud üle 100 kontserdi ja lisaks Eestis toimunud olulistele esinemistele (Kumu Öö, Hea Uus Heli,Pöff, Sleepwalkers, Maailmafilm, kirikukontsert Uue Ajastu festivali raames Põlvas) esinenud Lätis, Leedus, Venemaal, Poolas(Asymmetry festival), Saksamaal, Shveitsis, Ungaris(Sziget festival), Rumeenias, Inglismaal ning Islandil(Extreme Chill festival).

Kirikmäe loob ja esitab oma muusikat kontsertidel 100% reaalajas, luues kohapeal massiivseid, rafineerimata kuid orgaanilisi helilaineid luuperi ning analoog-aparaatide abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles