Teeviitadel kuvatud eksitavad vahemaad ajasid liikleja õigust nõudma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemaa ja linnade kaugused. Pilt on illustratiivne.
Vahemaa ja linnade kaugused. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Järva Teatajaga võttis ühendust lehelugeja, kes kurtis, et suvel korda tehtud tee Ahulast Vodjani kaotas, vähemalt siltide järgi ära Kihme küla. Samuti olevat probleeme viitadel kuvatud vahemaadega.

«Kui vanasti oli olemas Kihme küla, siis nüüd on Kaalepi ja senisest Kihme külast järgi küll pisike silt enne Oetit, kuid elanikke seal vist küll enam ei ole,» kirjutas ta. 

Maanteeameti Ida regiooni liikluskorralduse osakonna Järvamaa liikluskorraldaja Andrus Guutmann kinnitas, et Kihme küla ei ole kuhugi kadunud. «Kuigi valla piir kulgeb sellel lõigul üsna pikalt piki maantee äärt maanteega paralleelselt, ületab see piir siiski ühes kindlas kohas maantee. Seega maantee suhtes kulgeb valdade lahkmejoon just sealt ning sellesse kohta pandi ka valdade ja külade tähised,» selgitas ta.

Maanteeameti Ida regiooni ehitusvaldkonna juht Anti Palmi lisas, et umbes 1,7 kilomeetril on olukord selline, et Paide poolt vaadates on vasakul Kaalepi küla ning paremal Kihme. Samas valla piir kulgeb paremal teemaa servas.

Lugeja jätkas: «Ja veel, kuidas saab ühte ja sama teed sõites olla vahe kuni 2 km, näiteks Annast Peetrisse on 16 km, Peetrist aga sama teed mööda 18 km.»

Vahemaa Annast Peetrisse on Guutmanni sõnul aga ca 18,4 km (sõltub, kus kohast täpselt mõõta). Kaugus 18 km on näidatud ka teel olevatel suunaviitadel Peetri-Anna suunal ja see on korrektne. «Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee ja Anna-Peetri-Huuksi maantee ristmikul Kirisaares on tõepoolest viitadel näidatud kaugused Anna 5 (mis ei ole päris täpne) ning Peetri 11. Kõrvaldame selle vea,» sõnas ta.

Kaugust arvestatakse viidatava asula keskuseni või mõne olulisema ristmikuni. Alates 5 km-st ümardatakse viidal olev arvsuurus täiskilomeetriks. «Seetõttu võib mõnes kohas ette tulla väiksemaid erinevusi tegelikkuse ja viitadel olevate arvsuuruste vahel. Samas ei ole see selliste kauguste puhul liikleja jaoks kuigi suur probleem,» lisas Andrus Guutmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles