KAS VEEL MÄLETAD: lõppenud aasta oli viimase poolsajandi kõige soojem

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Eesti 2015. aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,6 °C (norm 6,0 °C), mis tegi sellest viimase poole sajandi kõige soojema. Möödunule ligilähedane oli ka 2008. aasta, mil Eesti aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,4 °C. Alates 1961. aastast on kõige jahedam olnud 1987. aasta, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 3,5 °C.

Lõppenud aasta keskmisele avaldasid suurt mõju eriliselt soojad aasta esimesed kolm ning viimased kaks kuud. Kui jaanuar, veebruar, märts ja november oli aastate keskmisest 3-4 °C soojemad, siis detsember oli normist suisa 5 °C soojem.

Keskkonnaagentuuri pressiesindaja Kadri Kauksi ütles, et mõnes ilmajaamas lõi lõppenud aasta aga rekordeid. Näiteks Tallinn-Harku aeroloogiajaamas ning Võru meteoroloogiajaamas - mõlemad sajandipikkuste vaatlusridadega - polnud varem nii sooja aastat varem esinenud. Tallinnas oli aasta keskmine õhutemperatuur 7,5 °C (norm 5,9 °C) ning alates 1920. aastast pole varem nii sooja aastat esinenud. Kõige jahedam on Tallinnas olnud 1942. aasta, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli vaid 2,6 °C. Võrus oli 2015. aasta keskmine õhutemperatuur oli 7,6 °C (norm 6,1 °C). Kõige jahedam aasta on Võrus olnud aastal 1956, mil aasta keskmine õhutemperatuur oli 3,3 °C. Kahjuks pole Võru kohta vaatlusandmeid perioodil 1940-1944.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles