President Ilves jõulutervituses: helgete jõulude sisu on ennekõike meis endis

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululaupäevane jumalateenistus Halliste kirikus, kus viibisid ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja tema kihlatu Ieva Kupce.
Jõululaupäevane jumalateenistus Halliste kirikus, kus viibisid ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja tema kihlatu Ieva Kupce. Foto: Elmo Riig

«Helgete jõulude sisu ei ole vaid valges lumes, mida me tänavu paraku ei näe, see on ennekõike meis endis,» ütles president Ilves oma selle aasta jõulutervituses.

Postimees avaldab president Ilvese jõulutervituse täismahus.

Head sõbrad!

Jõuluaja mõtlikkus meenutab meile kõigile, kui oluline on üksteise toetamine ja ühtehoidmine, üksteise kuulamine ja mõista püüdmine. Jõulud ongi helge ja lootusrikas aeg olla lähedastega, kas otsesõnu või mõtteliselt. Ja mõelda neilegi, kes kaugel, aga ka neile, keda meie seas enam ei ole.

Üksteise toetamine ja hoolimine on väärtuste seas, millele toetub kodu ja mis teevad riigi tugevaks. Ulatagem oma käsi neile, kes vajavad meie abi ja keda me toetada suudame – lähedased, naabrid, kogukonna ja koguduse liikmed, või inimesed, keda me isiklikult ei tunnegi. Tihti piisab märkamisest, vaid heast sõnast või väikesest toetusest, et kinkida kaasteelisele kindlustunnet ja rõõmu.

Märkamine, nõrgemate toetamine ja üldine hoolimine olgu iseenesestmõistetav ning igapäevane käsulaud parlamendile ja valitsusele, kui nad teevad seadusi või langetavad otsuseid. Ent ka igaüks meist, kõige võimukaugemgi inimene, ei peaks kõrvaltvaatajaks jääma.

Võtkem omaks Doris Kareva read, et elu ei ole lugu, vaid lootus ja loomine.

Nüüd mõelgem lihtsalt heale sõnale ja sellele, kuidas igal meie sõnal on mõju, ka siis, kui sõna ei taheta või ei mõisteta märgata. Ometi just hea sõnaga saavutame palju enamat kui kurja kõnega, mis täidetud vihaga. Kurjadele sõnadele võivad järgneda vihased teod ning siis juba hoolimatu, kuri ja sissepoole vaatav ümbruskond. Seda me ei soovi.

Soovin teile kõigile rahulikku ja kaunist jõuluaega. Helgete jõulude sisu ei ole vaid valges lumes, mida me tänavu paraku ei näe, see on ennekõike meis endis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles