Kalad pääsevad taas Jändja paisu tagant liikuma

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Theo Aasa

Tänavu märtsis alustatud Pärnu jõestiku elupaikade taastamise projekti käigus on lahenduse saavate objektide loetellu lisandunud Jändja pais, mis on vee-elustiku rännete seisukohast samuti probleemne rajatis.

Keskkonnaagentuuri projektijuht Tauno Jürgenstein selgitas, et projekti olulisim ülesanne on avada vee-elustiku ränneteks Sindi pais. "Oleme sellega oleme juba alustanud, kuid Pärnu jõel on veel väiksemaid takistusi, millega tuleb samuti tegeleda. Üks selline on Jändja pais, mis asub Pärnu jõe suudmest 91,4 km kaugusel ning on enamiku veeseisude juures valdavale osale jõe kalaliikidest ületamatu," selgitas ta.

Jändja kunagine puumassivabriku pais on Sindi järel viimane suurem rändetõke Pärnu jõel, millele kalade läbipääsu rajamine tagaks meie pikkuselt teise jõe ülemjooksu avamise (pool)siirdekalade ränneteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles