Aasta tegijaks osutus väike peretalu

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebase talu pererahvas
Rebase talu pererahvas Foto: Foto Annika Rohi (fotostuudio Välklamp)

Ambla vald andis oma jõulupeol, 18. detsembril üle tunnustuse valla tublimale noorele ja ettevõtmisele, mis on vallaelu edendanud.

Valla noorsootöötaja Annika Rohi täpsustas, et tunnustuse pälvisid isikud, kelle tegevus ja isiklik eeskuju on 2015. aastal kaasa aidanud Ambla vallaelu edendamisele ja elukeskkonna parendamisele. Valla aasta noore tiitlit kannab reede õhtust alates 19-aastane Kaarel Kasper Kõrge, kes tegeleb suusaspordiga alates 2005. aastast. Üle-eelmise hooaja tulemuste põhjal arvati ta Eesti juunioride koondisesse.

Tema esimesteks treeneriteks olid kunagised suusatajad Ilmar Udam, Raido Rohi ning praeguseks Margus Uibo. praegu õpib Kõrge Audentese Spordigümnaasiumi Otepää filiaali murdmaasuusatamise erialal.

Kaarel Kasperi sõnul on treeningute käigus oluline anda endale aru, et tipus on vaja püsida ka vanemas eas, mitte noores eas n.ö „läbi küpseda“.

Ambla vallavalitsuse hinnangul on Kaarel Kasper Kõrge näol tegemist kõrge motivatsiooniga sportlasega, kelle eesmärgiks ei ole olla parim ainult Eestis. "Kohusetundlik ja sihipärane suhtumine treeningutesse on viinud ta aastate jooksul Eesti omaealiste absoluutsesse tippu. Tema füüsilised eeldused ja väga head võimed annavad lootust, et Kaarlist võib saada vääriline mantlipärija Jaak Maele, Raul Ollele ja Andrus Veerpalule," seisab põhjenduses.

2015. aasta veebruaris tegi Kõrge karjääri parima tulemuse Kasahstanis Almatõs toimunud juunioride Põhja suusaalade maailmameistrivõistlustel, kus ta saavutas 13. koha 10 km vabatehnikasõidus ning 13. koha meesjuunioride 10+10 km suusavahetusega sõidus. Sellist suurepärast tulemust pole Eesti juunioride suusaspordis saavutatud juba aastaid.

Kaarel Kasper Kõrge kandidatuuri esitanudte hinnangul on noormees oma sihikindluse ja sportlike saavutustega eeskujuks väga paljudele Ambla valla noorsportlastele ja eakaaslastele. "Osaledes võistlustel koduses Eestis ja ka väljaspool Eesti Vabariiki ei unusta ta märkimata oma toetajat koduvalda Amblat," seisab põhjenduses.

Tänukirjaga tunnustati ka „Aasta Noor“ nominenti, Aravete keskkooli 9.klassi õpilast Erik Vilbut, kes pälvis tänu oma suurepärastele olümpiaadide ja konkursside tulemustele Helmi Tohvelmanni nimelise Järvamaa eduka õpilase preemia.

Aasta tegija tiitli pälvis aga Ambla vallas Märjandi külas asuv õuna-, kartuli- ja köögiviljakasvatusega tegelev väike peretalu Rebase talu, kuhu pererahvas kolis 1988.aastal.

Esialgu töötasid peremees Meelis ja perenaine Piia Tiigemäe Aravete kolhoosis, kuid juba siis tegelesid tootmisega, esialgu loomakasvatusega, hiljem kartuliga. 1995. aastal otsustasid nad esimest korda kartulitootmist laiendada ja maha sai 2 hektarit kartulit. Umbes samal ajal hakkas talu tegelema ka õunakasvatusega.  

Seega on Rebase talu nüüdseks aiapidamisega aktiivselt tegutsenud juba 25 aastat ning paistnud silma oma avatusega. "Aktiivse ja silmapaistva tegevuse ja meediakajastusega on nad ka Ambla valla Eesti kaardile toonud," seisab põhjenduses.

Pererahvas on end pidevalt täiendanud ja harinud nii Eesti Maaülikooli kui Räpina Aianduskooli juures, lisaks osalenud erinevatel kursustel, koolitustel, infopäevadel. Koolitusi ja infopäevi on nad huvilistele ka ise korraldanud.

Ambla vallavalitsus tuletab meelde, et Rebase talukaup kannab "Põhja-Eesti kohaliku toidu" märgist, nende kodulehel ja Facebooki populaarsel fännilehel jagatakse infot, kuidas kasvatatakse Eesti õunu ja kartuleid, antakse nõuandeid aiapidamiseks, antakse ka tervisenõuandeid, jagatakse retsepte ja erinevaid nippe kööki. "Kõike seda illustreerivad pererahva tehtud ehedad originaalfotod," põhjendab vallavalitsus.

Rebase talu osales tänavu juba teist korda üle-eestilisel avatud taludepäeval. Sel päeval külastas pererahva ühist ettevõtmist umbes 300 inimest, kellele räägiti taluelust, tehti ekskursioone. Avatud oli väike talulaat, kuhu kaasati ka teisi kodukoha inimesi. 2015.a suvel olid nad ka esmakordselt koostööpartneriks Ambla valla õpilasmalevale.

Esitajate hinnangul on Rebase talu pere näol tegemist tõsiste maausku inimestega, kes on leidnud oma niši, et väikese peretaluna läbi lüüa. Pereema on öelnud järgnevalt: "Parem kaks maainimest maal kui kaks maainimest linnas".

Tänavu novembris pälvis Rebase talu eripreemia „Järvamaa parimad ettevõtted 2015" konkursil südamega tehtud töö, tervisliku toidu propageerimise ning Järvamaa turundamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles