Metsas jagub endiselt seeni

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Seeni, mida söögiks korjata, jagub Eesti  metsades tänavu veel ka detsembri lõpus.

«Läksime põnevusest tunnikeseks metsa «isiklikku seenepeenart» vaatama ja saime imemaitsva kastme kahele kolmandal advendil,» nentis Järva Teatajale Türil elav Sirje Peeduli.

Eriti seenerohked olevat metsad praegu Lääne-Eesti kandis ja Saaremaal.

Käesoleval nädalal kirjutas ka Lääne Elu mehest, kes Palivere kandis rabaäärsest metsast paari tunniga kolm kilo lehterkukeseeni korjas.

Üle kümne aasta tihedasti seenel käinud Arvi Pukk ütleb, et on varemgi detsembris metsast seeni saanud, kuigi eriti tihti seda ette ei tule.

Kõik oleneb sellest, kui ruttu talveks läheb: krõbedama külmaga lähevad lehtrikad käest ära, lume alt jälle ei leia neid üles. «Kuulsin, et Saaremaal olla hiline seenesaak. Ei tahtnud saarlastele alla jääda,» ütleb Pukk naljaga pooleks.

Vikipedia andmetel võib Eestis kukeseeni leida juuni lõpust sügise esimeste tugevate öökülmadeni. Sirje Peedulil on kindel koht, kus ta juba aastaid on seenel käinud.

Aeg-ajalt on mets üllatanud sellega, et annab esimese saagi kätte kas tavapäratult vara või siis tavalisest hiljem, nagu tänavu juhtunud on. «Käin Kellisaare kandi metsas, arvan, et seeni võib leida ka lähemalt, aga meile lihtsalt meeldib see koht. Detsembri jooksul olen korjanud sealt veidi vähem kui väikese plastämbri jagu,» ütleb Peeduli.

Seda on vähem kui Palivere mehe kogutud seenesaak, ent küllalt selleks, et pannitäis maitsvat kastet valmistada ja seda jõuluõhtul traditsiooniliste toitude kõrvale pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles