Vargamäel läheb «Tõe ja õiguse» ühislugemiseks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sel laupäeval tulevad Tammsaare muuseumisse Vargamäele Aieseci vahetustudengid, et teha "Tõe ja õiguse" inglisekeelset ühislugemist.

30. oktoobril 1925. aastal hakkas A. H. Tammsaare kirjutama "Tõde ja õigust". Kirjutamise algusajast on nüüdseks möödas 90 aastat. Tammsaare muuseumi programmijuht Kristi Kirss ütles, et Tammsaare soov oli, et tema teoseid oleks võimalik lugeda ka teistes keeltes. «Selleks pidas ta kirjavahetust mitmete kirjastajate ja tõlkijatega. Olenemata püüdlustest, inglisekeelne teos aga ei ilmunudki Tammsaare eluajal vaid on alles 2014. aastast kättesaadav internetis.»

Selleks, et austada kirjaniku soovi, et romaani saaks lugeda ka eesti keelt mitteoskavad inimesed ja tähistamaks romaani kirjutamise algusaegasid, tehakse laupäeval romaani ühislugemine.

Kirss lisas, et vahetustudengid viibivad Albus kaks päeva, tutvudes kirjaniku sünnivalla nii vanemate kui uuemate kohtadega: Tammsaare muuseumiga Vargamäel, Albu mõisa ja Valgehobusemäe suusa- ja puhkeksekusega. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles