Tuleohutus algab peast

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu

Esmaspäeval, 7. detsembril oli Paide vallas Suurpalu külas tulekahju, mille tagajärjel hukkus naisterahvas. Ühe inimese elu suutsid päästjad päästa. Suitsuandurit selles majapidamises polnud.

Järvamaa päästepiirkonna juhataja Janar Kärner ütles, et viimase kolme aasta jooksul on maakonna tulekahjudes elu kaotanud neli inimest. «Tulekahju toob alati kaasa varalise kahju, harvematel juhtudel ka moraalse ning kurvematel juhtudel võib inimene kaotada elu. Kindlustus aitab taastada vara, kuid inimese elu ei too tagasi miski. Tulekahju on alati tragöödia, ka siis, kui tules saab kannatada või hävib kodu, rõivad, dokumendid, raha. Seda tragöödiat ei oska ette kujutadagi, kui pole sellega otseselt kokku puutunud,» lausus ta.

Kärner lisas, et enamikul juhtudel on siiski suurem võimalus õnnetusi ära hoida. Selleks tuleb nii tule kui ka elektri kasutusse suhtuda vastutustundega. «Tuleohutus algab iga inimese peast: kui oskame ohtusid märgata, riske hinnata ja nendele õigel ajal reageerida, siis suudame õnnetuse ära hoida,» rõhutas ta.

Kõige odavam ja lihtsam tulekahju avastaja on suitsuandur. Juba aastaid igas majapidamises kohustuslik abivahend on päästnud kümnete inimeste elu ja hoidnud ära lugematul arvul tulekahjusid. «Soovitan enne jõuluaega, kui lahtise tule kasutamist rohkem ette tuleb, kõigil oma suitsuanduri seis üle kontrollida, et see teid  õnnetuse korral kiiresti hädaolukorrast teavitaks. Kui teate kedagi, kellel suitsuandur on rikkis või hoopiski puudub, tehke neile ise elutähtis jõulukink!» soovitas Janar Kärner ta.

TULEOHUTUSE KULDREEGLID

• Pärast suitsetamist kustutage hoolikalt sigaret tulekindlasse tuhatoosi või kaminasse. Ärge suitsetage siseruumides, mitte mingil juhul ärge suitsetage voodis!

• Kontrollige elektripaigaldiste, -seadmete ja pistikute korrasolekut. Oluline on meeles pidada, et elektrijuhtmeid ei tohi üle koormata. Ka elektriküünalde vigased juhtmed võivad põhjustada tulekahju.

• Toitu küpsetades ärge unustage end teleri ette, mõelge tuleohule.

• Ärge hoidke küttekollete vahetus läheduses kergesti süttivaid esemeid.

• Lahtine tuli ei tohi jääda järelevalveta, küünlad tuleb asetada tulekindlast materjalist alusele ja ohutusse kaugusse kergesti süttivatest esemetest.

• Ärge liialdage kütmisega: kütke mõõdukalt ja vastavalt küttekeha kuumataluvusele. Siiber sulgege alles siis, kui sütel pole enam leeke.

• Viimane kustutab tule! Küünlad, kaminad ja teised lahtise tule allikad tuleb kodunt lahkudes või magama minnes kustutada.

• Tulekahju korral sulgege uksed ja aknad, välge viivitamatult hoonest ja helistage hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles